ANOSR: Cu ce au greșit studenții? Nu sunt clientelă de partid
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică modul în care Guvernul alege să gestioneze fondurile publice, în contextul rectificării bugetare. Studenții consideră că Executivul României condus de Florin Cîțu dovedește, din nou, că alocarea fondurilor „din pix”, contrar principiilor și a declarațiilor publice și după interese arbitrare este încă un mod de lucru guvernamental.
În ciuda declarațiilor anterioare ale prim-ministrului Cîțu, cu privire la scăderea subvenției pentru partidele politice, Guvernul pe care îl conduce propune suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat pentru aceste subvenții. Rectificarea bugetară ar urma să crească sumele alocate cu 162 – 265 de milioane de lei. Acest aspect a stârnit nemulțumirea studenților din România.
Nevoile stringente ale studenților nu își găsesc ecou în prioritățile guvernanților, declară reprezentanții ANOSR. Deși sunt obișnuiți cu diferența de ordin astronomic dintre promisiuni, strategii și documente programatice și acțiunile concrete ale mediului politic, studenții spun că este alarmantă lipsa de dorință a Guvernului în a rezolva, prin alocări bugetare în cuantumuri semnificativ mai mici, probleme punctuale din sistemul de învățământ superior.
Guvernul continuă trendul abandonului unversitar
În contextul determinat de pandemia de COVID-19 și efectele acesteia asupra studenților, România a rămas din nou în spatele altor State Membre UE, neadoptând niciun fel de program de sprijinire a acestora din punct de vedere profesional, social sau psihologic.
Reprezentanții ANOSR oferă exemplul refuzul Guvernului de a răspunde nevoilor studenților în materia burselor ca probă a dezinteresului pentru soluționarea abandonului universitar și față de premierea studenților cu performanțe. În afara burselor, și solicitările studenților privind finanțarea consilierii și orientării în carieră, accesul la biblioteci universitare sau creșterea subvenției cămine-cantine au rămas fără ecou.
România pe penulitmul loc din UE la cheltuielile publice per student
În ciuda faptului că România se află pe acest loc (raportat la standardul puterii de cumpărare!), Executivul refuză să suplimenteze fondurile destinate burselor studențești cu 36 de milioane de lei, suma solicitată de ANOSR pentru perioada octombrie-decembrie în vederea creșterii cuantumului burselor, deși cuantumul minim al burselor folosit în prezent nu include cheltuielile aferente micului dejun.
Ignorând informațiile eronate promovate în spațiul public, disconcordante față de propunerile din rectificare, faptul că Guvernul frânează creșterea calității vieții studenților în timp ce suplimentează subvențiile dedicate partidelor politice oferă un peisaj dezolant asupra modului în care autoritățile tratează tinerele generații. Ne este greu să ne dăm seama cât de grav trebuie să se deterioreze situația studenților, afectați de pandemie și lipsiți de vreun mecanism de sprijin dedicat, pentru ca Guvernul să se trezească la realitate.
Horia-Șerban Onița, președinte ANOSR
Mesajul pe care îl transmite Guvernul Cîțu către studenții din România este că nevoile partidelor politice sunt prioritare, ceea ce ridică puternice semne de întrebare dacă alte măsuri ce vizează performanța și echitatea sistemului de învățământ superior, precum și angajabilitatea studenților, nu vor rămâne „importante” doar în sertare. Reprezentanții studenților solicită, în continuare, finanțare adecvată și măsuri pentru problemele studenților, care să nu rămână doar pagini de PR în Programul de guvernare.
Foto: Peter Endig
-
Pingback: Propagandă politică pe bani publici la TV. Ar trebui semnalizate emisiunile plătite de partide? – Independentul