Prima femeie în Curia Romană. Sora Alessandra Smerilli numită în funcție de Papa Francisc

Alessandra Smerilli a fost numită de către Papa Francisc în funcţia de secretară a Departamentului pentru promovarea dezvoltării umane integrale (Dicasteriu) şi în cea de delegată în Comisia Vaticanului pentru COVID-19. Este pentru prima dată când o femeie este numită secretar al unui departament al Curiei Romane.


Presa oficială a Vatiacnului a anunțat că Smerilli preia funcţiile de la monseniorul Bruno Marie Duffe şi de la părintele Augusto Zampini, care au revenit în diocezele lor. Ea a servit ca subsecretar în acest departament din martie 2021. Înainte de a reveni în Argentina, părintele Zampini a declarat că este încrezător în capacitatea sorei Smerilli de a conduce comisia pentru COVID-19 în călătoria de vindecare a multor oameni și de a ieșit din această situație dificilă reprezentată de pandemie.

Papa Francisc a decis ca noua echipă de conducere a Comisiei Vaticanului pentru COVID-19 să fie compusă din cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson (prefectul Dicasterului) sora Alessandra Smerilli și părintele Fabio Baggio, subsecretar al Secțiunii Migranți și Refugiați. Născută în orașul italian Vasto (Chieti) în 1974, sora Smerilli a fost până în prezent coordonatorul grupului economic de lucru al acestei Comisii.

Îi sunt recunoscătoare Sfântului Părinte pentru sarcina provocatoare pe care m-a chemat să o asum și mă rog la Dumnezeu să mă ajute să onorez această chemare într-un spirit de ascultare față de Biserică, împreună cu smerenie, pasiune, creativitate și abilitatea de a asculta, pe care rolul le necesită. Dorința și angajamentul meu sunt să pot sluji misiunea Bisericii în măsura în care sunt în măsură, atât timp cât Papa consideră de cuviință.

Alessandra Smerilli

După ce le-a mulțumit superiorilor pentru încrederea acordată, Smerilli a spus că este sigură că poate conta pe spiritul de comuniune și colaborare al întregului Dicasteriu, precum și pe numeroșii parteneri internaționali care colaborează cu Comisia COVID-19, cu scopul de a promova integral grija pentru persoane și dezvoltarea acelor principii ale doctrinei sociale a Bisericii Catolice la care Papa Francisc cheamă în mod constant pentru construirea unei lumi mai bune.