Program de formare împotriva extremismului de dreapta, pentru profesori de istorie. Înscrieri până pe 3 septembrie

Fundația Friedrich Ebert – România, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2021 a programului de formare adresat profesorilor de istorie din învățământul gimnazial și liceal, „Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta” ce se va desfășura la Sinaia, între 24 și 26 septembrie. Numărul locurilor disponibile este de 20 de participanți.


Discursul ultra-naționalist, marcat de xenofobie și intoleranță față de minorități sau imigranți, își face de mai mulți ani simțită prezența în întreaga Europă. România nu face excepție, în ciuda existenței unei legislații care pedepsește manifestările extremiste, discriminarea și discursul instigator la ură, precizează organizatorii.

Printre temele abordate se numără imaginea despre lume a extremiștilor de dreapta; inegalitatea de valoare ca principiu fundamental şi derivatele sale (intoleranță, rasism, anti-Semitism, xenofobie, șovinism, darwinism social), politici anti-discriminare în România, politica memoriei colective.

Cum se fac înscrierile?

Programul este destinat profesorilor de istorie din învățământul gimnazial sau liceal și sunt acceptați cei care nu au mai participat la cursuri de formare oferite de cei doi organizatori (Fundația Friedrich Ebert – România, respectiv Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”) în ultimii 5 ani.

Formularul de înscriere poate fi accesat AICI. Data limită: 3 septembrie.

La program pot participa doar persoane care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile autorizate pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Selecția participanților pentru cele 20 de locuri disponibile se va face în urma analizei aplicației de înscriere și a scrisorii de motivație.

Anunțarea participanților selectați va fi făcută pe 9 septembrie. Costurile de transport, cazare, masă sunt asigurate de FES, iar programul de pregătire va respecta toate măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19 dispuse de autorități.

Foto: Max Fischer