„Greenwashing”, rețeta de marketing pentru companiile care vor să se spele pe mâini de responsabilitatea pentru poluare
Odată cu relevarea crizei climatice dar și acțiunea timidă a unor guverne de pe mapamond privind reducerea sau interdicția practicilor poluante a companiilor private și de Stat, s-a intensificat și procesul denumit „greenwashing”. Adică cel de spălare a activității de poluare (care nu se oprește sau reduce considerabil) prin acțiuni de imagine îndreptate către zona verde, ecologistă.
Pentru a vedea felul în care companiile din întreaga lume și mai ales din țările dezvoltate mimează interesul pentru mediu și responsabilitate socială, am găsit exemplul oferit de Alden Wicker pentru Vox. Relatând despre un proces intentat în SUA împotriva TerraCycle, putem descoperi cum „întreprinderea socială care elimină ideea deșeurilor®” a ajuns de fapt să recicleze imaginea marilor companii care continuă să polueze.
Oferta prezentată de TerraCycle consumatorilor este cea de reciclare a ambalajelor care nu se pot recicla prin sistemele implementate în prezent de către administrațiile locale. Sunt oferite și containere speciale pe care oamenii le pot achiziționa și apoi retrimite companiei cu ambalaje alimentare, pixuri sau alte obiecte care în mod obișnuit ar ajunge la groapa de gunoi. Ceea ce oferă compania aceasta corporațiilor este însă mult mai valoros.
Model de „greenwashing”
Procesul intentat împotriva TerraCycle în martie 2020 pretinde că acesta și cei mai mari parteneri ai săi – inclusiv Coca-Cola, Procter & Gamble, L’Oreal, Tom’s of Maine și Clorox – nu spun întregul adevăr când ar informa că ambalajul lor este reciclabil. Mai mult, programele de reciclare (prin containerele achiziționate de consumatori și retrimise) nu sunt accesibile sau transparente, iar marea majoritate a ambalajelor ajungă tot la groapa de gunoi sau în ocean, în ciuda eforturilor conștiente ale consumatorilor.
Partenerii corporatiși ai TerraCycle se pot prezenta în fața consumatorilor cu produse reciclabile complet, însă realitatea pare să fie alta! Brandurile menționate în proces au refuzat să comenteze speța, însă susținătorii mediului consideră că activitatea de bază a TerraCycle este de fapt doar furnizarea de servicii de „spălare verde” a corporațiilor, iar în susținerea acestei afirmații stau cifrele.
Cum funcționează „spălarea” pe mâini de responsabilitate?
Odată ce corporațiile sunt partenere cu firme precum TerraCycle și plătesc o taxă (al căror cost nu este dezvăluit public), poluatorii pot spune consumatorilor pe website-urile lor și pe ambalaje că produsul este reciclabil și astfel nu trebuie să se îngrijoreze privind amprenta asupra mediului. Consumatorii, școlile și companiile sunt încurajate să se înscrie separat pentru fiecare program de reciclare pe site-ul companiei. TerraCycle plătește apoi producătorilor de plastic din SUA pentru reciclarea acestor produse!
În articolul Vox menționat se precizează însă că ambalajele sunt topite și extrudate într-un copolimer pe care TerraCycle îl vinde apoi producătorilor americani de produse precum coșuri de gunoi, frisbee, bănci și paleți de transport, lucruri voluminoase care nu au nevoie de mulare precisă – fiind vorba de fapt de downcycling, nu de reciclare! Acestă parte din bussiness nu este însă profitabilă, fiind dezvăluit a înregistra pierderi de 1,1 milioane dolari anul trecut.
TerraCycle are un volum de reciclare (217 tone de deșeuri pe lună prin programul său de trimitere prin poștă) din întreaga SUA similară unui mic oraș din New York. Comparativ, numai metropola New York produce 12.000 de tone de deșeuri pe zi! Chiar și pentru anumite categorii, deșeurile colectate sunt atât de puțin încât impactul este neglijabil. Reciclarea a 370.000 pixuri Bic (aspect cu care se laudă compania) presupune de fapt doar 0,02 la sută din cele 1,6 miliarde de pixuri aruncate la gunoi anual în SUA.
De aceea investiția corporațiilor pare să fie și trucul de marketing prin care evită o schimbare reală a operațiunilor lor poluante. Cu alte cuvinte, corporațiile par să plătească TerraCycle pentru a le ajuta să se „spele” pe mâini de responsabilitate privind poluarea (ÎN CONTINUARE) a mediului înconjurător!
Disimularea este extinsă la guverne
În timp ce discursul ecologist rămâne același din anii 70 fără să fi produs rezultate consistente, iar realitatea confirmă ceea ce oamenii de știință au prognozat de jumătate de secol, companiile poluatoare disimulează preocuparea pentru mediu prin acțiunile de greenwashing. Însă nu sunt singurele.
Factorii de decizie încearcă acum să acționeze responsabil, spunând o mulțime de cuvinte frumoase, însă toată lumea pare să uite că ei sunt cei responsabili de a ne fi pus pe o cale către o planetă mai fierbinte și mai destabilizată de câteva grade Celsius, spunea recent activista Thunberg. Aceasta acuza, pe bună dreptate, ceeea ce se poate denumi „contabilitate creativă a carbonului” de către guverne.
Feonomenele meteorologice extreme vor deveni acceptabile, pe măsură ce vor deveni mai frecvente. Iar discuțiile lumii politice despre „combaterea cauzelor” se va îndrepta încet, cu ajutorul poluatorilor desigur, către „combaterea efectelor”. Ceea ce desigur, ar fi la fel de folositoare ca reciclarea a 370.000 pixuri în timp ce restul de 1.600.000.000 pixuri continuă să polueze râurile și oceanele.
-
Pingback: UE ar putea decide să eticheteze gazele și energia nucleară drept investiții „verzi” – Independentul