Programul Operațional Regional 2021 – 2027 intră în consultare publică: chestionar ADR Vest
Agenția de Dezvoltare Vest dorește să afle care sunt nevoile cetățenilor pentru a putea contribui la creșterea calității vieții cu ajutorul investițiilor din fonduri europene. În acest context, oamenii sunt invitați să transmită observațiile și propunerile prin completarea unui CHESTIONAR cu 15 întrebări, până pe 25 august.
Începând cu perioada 2021-2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcția de Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale (POR). În această calitate ADR Vest pregătește și negociază direct cu Comisia Europeană propriul POR, în funcție de nevoile și specificul regional.
Astfel, se vor elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, se vor evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, se va gestiona implementarea acestora precum și efectuarea plăților către beneficiari.
Elaborarea Programului presupune corelarea acestuia atât cu documentele de planificare existente la nivel regional, cât și cu regulamentele existente la nivel european, investițiile propuse urmând să fie concentrate pe cele 5 obiective principale de politică (OP) ale Comisiei Europene:
- O Europă mai inteligentă (o transformare economică inovatoare și inteligentă) – minimum 25%;
- O Europă mai verde, fără emisii de carbon – minimum 30%;
- O Europă mai conectată (mobilitate și conectivitate TIC regională);
- O Europă mai socială (implementarea Pilonului european al drepturilor sociale);
- O Europă mai aproape de cetățeni (dezvoltarea sustenabilă și integrată a zonelor urbane, rurale și de coastă prin inițiative locale) – minimum 8%.
Versiunea de lucru a Programului poate fi lecturată aici: Rezumat POR Vest 2021-2027
Autoritățile precizează că structura, alocările financiare și tipurile de intervenții propuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional Vest 2021-2027 reprezintă o versiune de lucru. Asta înseamnă că acestea pot fi modificate la solicitarea Comisiei Europene, ca urmare a definitivării Regulamentelor Europene și ca urmare a necesității corelării cu Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.