Forumul Studenților Români de Pretutindeni va avea loc între 26 și 30 august

Pentru organizarea evenimentului, preşedinţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Asociaţiei Tineretului ONU din România (AT ONU), Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Uniunii Studenţilor din România (USR), au semnat un acord de colaborare cu Ministerul Educaţiei. Organizatorii anunță astfel perioada 26 – 30 august drept săptămâna în care studenții vor dezbate cu care generația actuală se confruntă.


În cadrul forumului, 100 de studenţi români din ţară şi din străinătate vor discuta subiectele de interes pentru România, proiectul fiind creat de către studenţi pentru studenţi, cu scopul de fi un catalizator al schimbării politicilor publice şi de găsire a soluţiilor la problemele cu care generaţia actuală de tineri se confruntă.

București este gazda acestei adunări reprezentative a studenților, în care se vor desfășura dezbateri în comitete (pe diferite arii de interes: Educaţie şi Tineret, Muncă şi Economie, Dezvoltare şi Investiţii, Energie şi Mediu, Afaceri Externe şi Sănătate), workshop-uri, conferinţe şi training-uri. Reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mediului de afaceri vor fi prezenţi în cadrul Forumului, asistând la procesul de dezbatere şi oferind studenţilor expertiza lor pe diferite subiecte, subliniază organizatorii.

150 de ani de la primul congresul al tinerilor în România

Marcând 150 de ani de la apariţia primului congres al tinerilor din România, congresul de la Putna, cele 4 federaţii studenţeşti naţionale —LSRS, AT ONU, FASMR şi USR— şi-au unit forţele pentru a crea spaţiul propice prin care tinerii să lucreze din nou pentru România. Efortul de conlucrare a fost motivat și pentru a răspunde la întrebarea lansată în urmă cu un secol: În ce direcţie trebuie să pornească generaţia actuală?

Dezbaterile se vor încheia cu Adunarea Plenară a Forumului, ce va avea loc pe data de 30 august, în cadrul cadrul căreia, toate cele 6 comitete din cadrul Forumului vor prezenta, în sinteză, propuneri ale Proiectelor de Lege la care au lucrat. Organizatorii consideră că se poate realiza un proiect prin care studenţii pot deveni pilonii unei societăţi mai bune în următorii ani. Concluziile Forumului din 2021 vor alcătui o Rezoluţie, care va fi înaintată autorităţilor naționale.

Cei interesaţi să participe se pot înscrie la următoarea adresă: https://fsrp.ro/creeaza-cont/

Foto: Dani Hart