Pride 2021: CNA reamintește posturilor radio și TV respectarea drepturilor comunității LGBTQ
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) reaminteşte radiodifuzorilor faptul că orice informaţie trebuie tratată cu echilibru şi imparţialitate, avându-se în vedere organizarea Bucharest Pride 2021. Organismul recomandă ca reflectarea în mass-media a evenimentului comunității LGBTQ să ţină cont de respectarea prevederilor legislaţiei audiovizuale.
Mai exact, sunt invocate 3 prevederi care protejează drepturile oamenilor în domeniul mass-media. Astfel, este „interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală” (Art.40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002).
Biroul Informare şi Relaţii Publice menţionează celor din presă că direcţia de specialitate din cadrul CNA va monitoriza modul de prezentare al acestui subiect în spaţiul audiovizual, iar rapoartele vor fi analizate în viitoarele şedinţe publice ale Consiliului.
De asemenea, sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane precum și la adresa unui grup/comunităţi definit(e) „de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice” (Art.47 alin. (3) şi (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual).
În cele din urmă, posturile radio și TV sunt atenționate să respecte Art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului, unde se precizează că „în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.”