Mobilizare pentru calcularea salariului minim în funcție de coșul minim de consum (PETIȚIE)

Salariații români sunt cei mai productivi, dar și cel mai prost plătiți, subliniază platforma Declic în preambulul petiției lansate pentru calcularea salariului minim în funcție de coșul minim de consum pentru un trai decent. Chiar dacă există în prezent o lege votată în Parlamentul României, mobilizarea prin petiție este adresată prim-ministrului și președintelui României în relație cu o Directivă UE.


În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent. Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.

Semnatarii acestei petiții solicită atât Președintelui României, Klaus Iohannis, cât și Prim-Ministrului Florin Cîțu „să susțină legea europeană pentru salarii minime decente”. Platforma Declic susține că este nevoie de această directivă pentru a impulsiona Guvernele statelor membre UE „să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.”

Ne-am fi așteptat ca premierul Florin Cîțu să știe că România se află pe primul loc în UE la productivitate ajustată la salarii. Cerem ca salariul minim să fie calculat (…) așa cum prevede directiva europeană.

Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene, lăsând să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat, mai subliniază Declic.

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2.818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1.386 lei. Prin urmare, este evident că acesta este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul Cîțu nu s-ar împotrivi salariului minim decent, concluzionează Declic.