De ce este absurdă în 2021 discuția despre costumele sportivelor?

Dublul standard privind femeile și bărbații iese la suprafață și în sport. Recent, amenzile primite de sportivele în handbalul pe plajă la Campionatele Europene pentru nepurtarea așa-ziselor costume de sport (de fapt bikini) au iscat multe reacții negative. Și pe bună dreptate!


Faptul că în anul 2021 se poartă o asemenea discuție în mediile democratice îmi aduce aminte de „discuția” din secolele trecute privind permiterea sau în unele cazuri (San Francisco, SUA 1863) incriminarea femeilor de a purta pantaloni în public!

1870

În primul rând este absurd faptul că jucătoarele sunt obligate să poarte cât mai puține haine pentru a practica acest sport, pe când sportivii bărbați nu sunt supuși acelorași rigori. De obicei, regulamentele sportive prevăd anumite obligații privind mărimea costumelor pentru a permite afișarea sponsorilor sau pentru a nu oferi un avantaj în privința performanțelor individuale.

În cazul Campionatelor Europene la handbal pe plajă, nu poate fi vorba despre aplicarea acestor detalii. Cu toate acestea, sportivele din Norvegia care au ales să se îmbrace în pantaloni scurți mulați (așa-numiții pantaloni de cicliști) în locul costumelor de bikini, au fost amendate cu 1.500 de euro.

În timp ce bărbații se pot mișca liniștiți în pantaloni scurți, îmbrăcămintea femeilor este un subiect de dezbatere. Femeile sunt încă obligate, în 2021, să se îmbrace nu într-un mod nepractic, ci să măgulească privirea masculină, au susținut tot mai multe voci în public după incidentul de la Campionatele Europene. Conform declarațiilor jucătoarele din Norvegia, costumele de bikini le fac să nu se simtă confortabil, mai ales când sunt la menstruație. Federația Internațională de Handbal le impune însă femeilor să poarte această ținută.

Despre respingerea ținutelor sexiste și impracticabile. SAU despre Drepturile femeilor?

Puse una lângă cealaltă, echipele feminine și masculine în costumația de sport arată dublul standard în acțiune. Pe când bărbații nu sunt nevoiți să își arate formele corpului, îmbrăcămintea femeilor este foarte sumară. De ce este încă dificil pentru sportive, în anul 2021, să fie libere în felul în care se îmbracă sau se înfățișează?

La competiția olimpică de la Tokyo, gimnastele germane au protestat și ele împotriva sexualizarii în sport îmbrăcând costume întregi care acopereau picioarele până la gleznă. În locul costumelor scurte similare unui bikini. Și nu este vorba doar de costumație. Medaliată cu aur, jucătoarea sud-coreeană de tir cu arcul, în vârstă de 20 de ani, a iscat discuții în țara sa pentru frizura cu care a participat. Părul scurt al sportivei fiind motiv de discuție mai intens decât performanța atletică propriu-zisă.

Tema comună ce se poate identifica în toate aceste cazuri este faptul că femeile vor să poarte sau să arate într-un anume fel, iar forurile organizaționale sau societatea în general le interzice, restricționează sau sancționează acest drept. Uneori privim cu superioritate anii 1900 gândindu-ne ce înapoiate erau vremurile acelea. Anii recenți au arătat cu vârf și îndesat că lumea nu a evoluat într-atât de mult, nu în ceea ce privește drepturile omului.