Cumpărarea Telekom (fix și televiziune) de către Orange, aprobată de către Comisia Europeană
Achiziția de către Orange SA a Telekom Romania Communications (TKR) a fost aprobată de Comisia Europeană a aprobată condiţionat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice. Adică, dacă se face cesionarea participaţiei minoritare de 30% a TKR în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), care este un concurent direct al Orange, atunci tranzacția poate fi finalizată.
În noiembrie 2020, firma grecească OTE a fost de acord să vândă acțiunile de 54% pe care le avea în TKR către Orange România pentru suma de 268 milioane euro. Atât Orange, prin intermediul filialelor sale din România, cât și TKR furnizează servicii de telecomunicaţii în România la nivelul comerţului cu amănuntul şi al celui cu ridicata. Dacă principalele activităţi ale Orange sunt legate de telecomunicaţiile mobile, TKR îşi desfăşoară activitatea în principal în domeniul telecomunicaţiilor fixe şi al televiziunii, informează Agerpres.
Astfel, nu este amenințată piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Deoarece TKR este controlată indirect de Deutsche Telekom (DT) şi deţine o participaţie minoritară de 30% în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenţi în România și concurenți direcți ai Orange.
Probleme de concurență evitate printr-o cesionare
Problemele de concurenţă s-ar rezolva dacă Orange va cesiona participaţia minoritară de 30% deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. (OTE), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT. De asemenea, Orange s-a oferit să nu implementeze tranzacţia până ce TKR şi OTE nu ajung la un acord obligatoriu privind cesionarea, dar și înaintea aprobărilor de către Comisia Europeană și a transferului propriu-zis.
Se va evita prin urmare ca Orange să aibă acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi să poată bloca investiţiile importante ale TRMC sau chiar achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.
Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive.
Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei
Executivul UE a mai investigat potenţialele probleme de concurenţă pe piața furnizării de servicii convergente fixe şi mobile (FMC), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune. Concluzia a fost că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente. În ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.