Acționarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE pentru sprijinirea victimelor inundațiilor din ultimele zile din România

Valoarea Uniunii Europene constă tocmai în sprijinul pe care îl acordă Statelor Membre în perioadele dificile. Acționarea Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru sprijinirea victimelor inundațiilor din ultimele zile este solicitată de către un reprezentant al României în forurile europene.


Uniunea Europeană are mecanisme de sprijin pentru situații de urgență. Începând din nordul Europei, Țările de Jos, Belgia, Franța, Luxemburg, Germania, inundațiile s-au extins în Austria și România. Parteneriatul dintre Statele Membre și Uniunea Europeană este deosebit de important în aceste momente pentru ca sprijinul UE să ajungă la oamenii care au fost afectați de inundații.

Europarlamentarul Vlad Botoș (foto sus), vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, ce are ca obiectiv principal politicile de coeziune, solicită doamnei comisar Elisa Ferreira, Comisar European pentru coeziune și reforme, să acționeze acest Mecanism.

Inundațiile din Alba, din zona Roșia Montană, dar și din alte zone, sunt o tragedie pentru toți cei care și-au pierdut casele, lucrurile agonisite o viață întreagă. Ne putem uita în urmă, să vedem unde e problema, cine e de vină, dar oamenii afectați au nevoie de ajutor acum.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

În scrisoare trimisă de acesta se menționează faptul că inundațiile s-au extins și în Austria și România. Este adevărat că pagubele din țările nordice au fost mult mai extinse decât în România, dar familiile care și-au pierdut casele sunt afectate în egală măsură.

Tocmai pentru astfel de momente s-a instituit Mecanismul de protecție civilă al UE, Fondul de solidaritate al UE și toate celelalte instrumente de solidaritate ale UE. Europarlamentarul solicită ca în accesarea mecanismului să se țină cont de toți europenii afectați grav de intemperiile din ultima perioadă.