OMS: China a eradicat malaria pe teritoriul său

La finele lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că după un efort de 70 de ani, China a obținut statutul de țară liberă de malarie. Autoritățile chineze au contribuit la acest rezultat prin programe de testare a populației, programe de cercetare pentru găsirea de tratamente performante, precum și echipamente de protecție cum este plasa tratată cu insecticid ITN.


China este prima țară din regiunea Pacificului de Vest care a primit o certificare fără malarie în mai mult de 3 decenii, a anunțat OMS de curând. Printre statele din regiune care au obținut acest statut se numără Australia (1981), Singapore (1982) și Brunei Darussalam (1987).

Autoritățile sanitare din China au lucrat, începând din anii 1950, pentru localizarea și oprirea răspândirii malariei, oferind medicamente preventive antimalarice pentru persoanele cu risc de boală, precum și tratament pentru cei care se îmbolnăviseră, informează experții Organizației Mondiale a Sănătății. Țara a făcut, de asemenea, un efort major pentru a reduce zonele de reproducere a țânțarilor și a intensificat utilizarea pulverizării insecticidelor în casele din unele zone esențiale.

De la 30 de milioane de cazuri la 0

În 1967, guvernul chinez a lansat „Proiectul 523” – un program de cercetare la nivel național menit să găsească noi tratamente pentru malarie. Acest efort, care a implicat peste 500 de oameni de știință din 60 de instituții, a condus la descoperirea în anii 1970 a artemisininei – compusul de bază al terapiilor combinate pe bază de artemisinină (ACT), cele mai eficiente medicamente disponibile astăzi în domeniu.

În anii 1980, China a fost una dintre primele țări din lume care a testat pe scară largă utilizarea plasei tratate cu insecticide (ITN) pentru prevenirea malariei, cu mult înainte ca plasele să fie recomandate de OMS pentru controlul malariei. Până în 1988, peste 2,4 milioane de plase erau distribuite la nivel național. Utilizarea unor astfel de plase a dus la reduceri substanțiale ale incidenței malariei în zonele în care au fost desfășurate.

Până la sfârșitul anului 1990, numărul cazurilor de malarie din China a scăzut de la zeci de milioane la 117.000, iar decesele au fost reduse cu 95%.

Începând din 2003, China a intensificat (cu sprijinul Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei) instruirea personalului, echipamentele de laborator, medicamentele și controlul țânțarilor, efort care a dus la o reducere suplimentară a cazurilor. În decurs de 10 ani, numărul cazurilor scăzuse la aproximativ 5.000 anual!

În 2020, după raportarea a 4 ani consecutivi cu zero cazuri indigene, China a solicitat o certificare oficială OMS de eliminare a malariei. Membrii Comitetului independent de certificare pentru eliminarea malariei au călătorit în China în mai 2021 pentru a verifica situația în prezent, precum și programul țării de prevenire a restabilirii bolii.