Alegerea primarilor în două tururi nu obține voturile liberalilor în Senat
Rezultatul alegerilor locale parțiale din 27 iunie nu i-a mobilizat pe parlamentari să schimbe legislația în favoarea alegerii democratice a primarilor în două tururi de scrutin dacă în primul tur candidatul de pe primul loc nu obține peste 50% din preferințele votanților. USR PLUS anunță că un proiect de alegere a primarilor în două tururi nu a fost aprobat în Senat la începutul săptămânii, neavând susținerea reprezentanților PNL.
Un număr de 69 de voturi era necesar pentru aprobare, însă proiectul a întrunit doar 55, în condițiile în care există o majoritate a USR PLUS , PNL și UDMR în această cameră a Parlamentului României. Proiectul de lege a înregistrat 55 vot împotrivă și doar 5 abțineri.
Conform proiectului de lege, este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează al doilea tur de scrutin, în termen de două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi obținute.
PNL a votat respingerea modificării
Senatorii USR PLUS au votat toți pentru adoptarea proiectului. Din păcate voturile decisive care au lipsit au fost cele de la PNL, spun reprezentanții partidului. Unii senatori PNL nu au votat sau s-au abținut la vot. Mai grav, liderul senatori liberali a votat pentru respingerea proiectului, alături de senatorii PSD și UDMR.
Alegerea primarilor în două tururi este o lege organică, așa că se va vota din nou până când va strânge cele 69 de voturi necesare pentru adoptare sau respingere. Din păcate nu există o majoritate pentru alegerea primarilor în două tururi decât în declarațiile de campanie, subliniază reprezentanții USR PLUS.
Rezultatele alegerilor locale parțiale de duminică l-au făcut vicepremierul Dan Barna să susțină că în multe localităţi în care s-au desfăşurat alegeri locale parţiale reprezentanţii formaţiunii s-au situat pe poziţia a doua şi a pus acest lucru pe seama faptului că scrutinul se desfăşoară într-un singur tur.
E aceeaşi problemă pe care am avut-o şi la alegerile locale generale. Faptul că nu există acest lucru de bun simţ, democratic, alegerea primarilor în două tururi, are ca efect rezultatul pe care l-am obţinut ieri, respectiv în foarte multe dintre locurile unde au fost alegeri am fost pe poziţia a doua.
Dan Barna (USR PLUS)
Legislația a fost modificată în anul 2011 în sensul eliminării celui de-al doilea tur de scrutin. De atunci, majoritatea parlamentară existentă ulterioară nu a mai făcut îndreptările legislative necesare. USR PLUS face acum un apel la partenerii de coaliție să respecte angajamentele luate în fața românilor înainte de alegeri.