Asociațiile elevilor critică decizia Ministerului Educaţiei de a permite retragerea copiiilor de la noua materie „Educaţie pentru viaţă”
Asociaţiile de elevi salută propunerea unei materii precum „Educaţia pentru viaţă”. Cu toate acestea, caracterul opţional transmite un mesaj clar tuturor participanţilor la actul educaţional: Ministerul consideră că a avea cunoştinţe de bază pentru a trăi în societate este opţional, în timp ce materii precum Muzica şi Desenul, bazate pur pe abilităţile artistice ale elevului, sunt obligatorii. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), împreună cu Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) transmit poziția lor publică legată de acest subiect.
Pe 22 mai 2021, Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a anunţat la postul de televiziune TVR1, decizia Ministerului Educaţiei cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Materia „Educaţie pentru viaţă” va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru alimentaţie sănătoasă, cunoştinţe de mare importanţă pentru elevi, şi va fi introdusă la nivel gimnazial şi liceal.
Deşi șeful Guvernului a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, acesta a anunţat că părinţii vor putea să îşi retragă copiii, folosind aceeaşi practică ca la orele de religie. Aspect care a făcut asociaţiile de elevi din mai multe județe (Constanţa, Maramureş, Ilfov, Bacău, Vâlcea) să critice măsura de retragere a elevilor, deoarece acestea consideră materia una necesară elevilor.
Această materie este arhimportantă pentru pregătirea elevilor cu scopul adaptării la viaţa reală. Trebuie încetat de îndată stereotipul creat în jurul acestui subiect, categorizat de societate ca fiind controversial. Nu este nimic anormal, ba chiar, este o materie firească, de cunoştinţe generale.AEBI
Ana-Maria Groza, preşedintă asociația elevilor din Bucureşti şi Ilfov
Elevii din cele cinci județe reprezentate de către asociațiile lor solicită Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să facă din promisiunea obligativismului materiei „Educaţie pentru viaţă”, o realitate. De asemenea, aceștia consideră aplicarea unui mecanism identic cu cel supus orelor de religie drept o măsură ignorantă, având în vedere diferenţa dintre cele două materii, una dintre ele având baze ştiinţifice şi juridice, iar cealaltă bazându-se pe alegerea de a adera sau nu la o organizaţie religioasă.
Se subliniază în același timp ca necesară pregătirea intensă și calitativă a profesorilor ce vor preda materia, având în vedere faptul că este o materie pluridisciplinară. Având în vedere necesitatea cunoştinţelor respective, devine fundamental ca profesorii să fie bine pregătiţi, astfel încât toţi elevii să poată asimila cunoştinţele predate, precizează asociațiile.
-
Pingback: [PRESA sub LUPĂ] Cum se răspândește un fake-news împotriva drepturilor femeilor (și) cu ajutorul PNL? – Independentul