Apel de Ziua Mondială a Refugiatului (20 iunie) la vindecare, învățare și strălucire împreună
Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată prima dată în iunie 2001, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la adoptarea Convenţiei privind statutul refugiaţilor din 1951. În 2021, Agenția ONU pentru Refguiați (UNHCR) lansează un apel către comunitățile și guvernele de pretutindeni să includă persoanele cu statut de azilant sau refugiat, în sistemul de sănătate, educație și sport.
Conflictele și persecuțiile au forțat peste 80 de milioane de oameni din întreaga lume să-și părăsească casa. Doar împreună putem sa ne revenim după pandemia COVID-19, împreună ne vindecăm, învățăm și strălucim, susțin reprezentanții UNHCR în mesajul din 2021 al Zilei Mondiale a Refugiatului.
Oamenii care au fost obligaţi să se refugieze se luptă adesea pentru a găsi un medic atunci când sunt bolnavi. Accesul la sănătate şi asistenţă medicală salvează vieţi. Departe de casă, ei se luptă să găsească şcoli pentru copiii lor sau chiar şi un loc pentru ca aceştia să alerge şi să se joace. De asemenea, sportul poate aduce îmbunătăţiri în vieţile oamenilor forţaţi să-şi părăsească casele lor. Poate stimula sănătatea mintală şi îi poate ajuta pe refugiaţi să câştige încredere, să creeze noi prietenii şi să se simtă bine primiţi.
În ciuda discursurilor din ultimii ani, oamenii care au fugit de persecuție nu reprezintă o nouătate socială și politică. Fie că a fost vorba de persoane din blocul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după acesta, fie de cei din blocul comunist Est European, refugiații au fost primiți cu brațele deschise de către țările cu respect pentru drepturile omului.
De-a lungul acestei perioade dificile, am văzut o conexiune care depășește granițele. Oamenii obișnuiți au luat atitudine pentru a ajuta. Comunitățile gazdă… au continuat să demonstreze o primire remarcabilă.
Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați
Multe lucruri s-au oprit în timpul pandemiei de COVID-19, dar conflictele au continuat și personalul UNHCR a continuat să lucreze. Refugiații au fost o parte vitală a muncii umanitare, aceștia făcând voluntariat și ajutând acolo unde a fost posibil. Toți oamenii sunt invitați să se implice în același fel în proiectele din comunitățile gazdă și la nivel național.