Concentrarea pe vaccinarea prin centrele mobile decât cele fixe

Cifrele care plasează România în coada Uniunii Europene în ce privește procentul de populație vaccinată împotriva coronavirus duce la o schimbare a abordării pe care o au autoritățile. Prin urmare noua tendinţă este de a mobiliza cât mai mult echipe mobile mai ales către zonele rurale, unde accesul la centrele fixe de vaccinare nu a fost cel mai facil.


Conform autorităților, numărul de persoane care se programează în centrele de vaccinare este din ce în ce mai redus, înregistrându-se în medie 17.000 – 19.000 de persoane zilnic. În același timp, s-a constatat că peste 88% dintre persoanele care se vaccinează cu prima doză se imunizează prezentându-se direct la centrul de vaccinare, fără a se programa în prealabil pe platforma națională. Astfel, o schimbare a abordării campaniei de vaccinare este necesară.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că „în fiecare zi, o echipă mobilă va fi într-o comună, într-o localitate din rural în următoarea perioadă”. Se dorește ca până la finele lunii august, cele peste 2.862 de comune din România să aibă asigurat accesul la vaccinare.

Măsura este luată și „pentru a ne pregăti foarte bine pentru perioada următoare, care s-ar putea să fie asociată cu un alt val de îmbolnăviri şi sperăm să fie de o amplitudine şi de o durată cât mai mică, pentru că probabilitatea de îmbolnăvire, de recrudescenţă în mod deosebit prin creşterea circulaţiei cu tulpina Delta este foarte mare.