Reformele prevăzute în PNRR sunt asumate prin programul de guvernare
După ședința de Guvern din 3 iunie, premierul României, Florin Cîţu, a specificat că reformele anunțate și prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) fac parte din programul de guvernare. Cu alte cuvinte, modificările pe care Executivului dorește să le facă în mai multe zone social-economice nu sunt solicitate de către Comisia Europeană ci au fost asumate odată cu învestirea noului guvern rezultat după alegerile naționale din 2020.
Precizarea lui Florin Cîțu vine pe fondul unor discuții în spațiul public referitoare la autorul măsurilor privind pensiile, salarizarea și alte domenii pe care guvernul le-a inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, și pentru care urmează să primească fonduri europene și bani cu împrumut. Conform premierului legea pensiilor trebuie să intre în vigoare în primul trimestru din anul 2023.
„Reformele din PNRR nu sunt cerute de Comisia Europeană. Sunt reforme pe care şi le-a asumat această coaliţie de guvernare în programul de guvernare. Reforme cu care am fost în campanie electorală, cu care am câştigat votul românilor şi cu care am format această coaliţie de guvernare. Ele sunt în programul de guvernare, sunt în strategia fiscal bugetară, sunt în programul de convergenţă şi sunt şi acum în acest PNRR”, a declarat Florin Cîțu.
Legarea măsurilor din planul de guvernare de primirea fondurilor europene din PNRR
Ceea ce s-a bănuit deja în mass-media și în rândurile Opoziție a fost confirmat de către premier. Și anume că în cazul în care una dintre reformele prevăzută în PNRR nu va fi implementată la timp, se vor pierde banii destinaţi respectivului proiect.
„Dacă nu se atinge o anumită bornă şi o anumită reformă este legată de sume din PNRR, bineînţeles că nu pot fi alocate acele sume. Reformele sunt legate de proiecte speciale. Mai sunt şi anumite proiecte care au reformele lor, deci sunt toate legate„, a specificat premierul Cîțu.
PSD depune moțiune de cenzură pe 14 iunie
„Creșterea vârstei de pensionare, înghețarea veniturilor – salarii, pensii , alocații, pe scurt austeritate.” Astfel descrie Marcel Ciolacu planul prezentat de către Guvern. „Investițiile de zeci de miliarde de euro, promise prin PNRR, de președintele Iohannis și Guvernul Său de incapabili” ar reprezenta de fapt „sărăcirea românilor și scăderea nivelului lor de trai, sub forma așa-ziselor reforme”.
Liderul PSD a precizat în urmă cu o săptămână că reprezentanții Guvernului nu au prezentat un plan de redresare a României, ci un plan de austeritate. Subiectul moțiunii de cenzură planificată a fi depusă pe 14 iunie va consta în eșecul guvernului Cîțu în privința PNRR.
-
Pingback: ANALIZĂ. Calculele pentru câștigarea președinției PNL. De ce contează cine învinge? – Independentul