Parlamentul adoptă modificarea Codului Penal co-inițiată de USR PLUS. Actele de agresiuni sexuale, trafic de persoane, proxenetism devin imprescriptibile
Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul și tortura intră în categoria faptelor penale care nu se vor mai prescrie, anunță reprezentanții USR PLUS. Parlamentarii care au votat și co-inițiat această modificare, printre care și senatorul Sergiu Vlad, speră ca legea să fie promulgată cât mai rapid, iar modificările să intre în vigoare curând deoarece România are nevoie de ele.
Proiectul nr. 153/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal adoptat de plenul Senatului pe 12 aprilie a fost votat pe 3 iunie și de către Camera Deputaților, pronunțându-se în favoarea modificărilor 293 de parlamentari și nici unul împotrivă sau abținere. Astfel s-a considerat oportun ca în cazul infracțiunilor de sclavie (Art. 209), trafic de persoane (Art. 210), trafic de minori (Art. 211), proxenetism (Art. 213), agresiune sexuală (Art. 291), precum și pornografie infantilă (Art.374) să se instituie caracterul imprescriptibil al răspunderii penale a agresorilor.
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește originea victimelor traficului de persoane, o problemă care ascunde dramele a mii de tinere și tineri, în special din familii defavorizate. Episoade rușinoase precum achitarea din dosarul „Țăndărei”, când 25 de inculpați acuzați de trafic de copii au scăpat de răspundere pentru că s-au prescris faptele, nu mai trebuie să se repete, susțin reprezentanții USR PLUS.
Este oferit drept exemplu negativ și situația de la Caracal, când o persoană care ar fi putut alerta autoritățile nu a făcut-o, considerând că nu este treaba sa. Trebuie ca infractorii să nu se mai poată ascunde în spatele trecerii timpului și să nu mai scape de lege, iar statul să-i protejeze pe cei mai vulnerabili membri ai societății.
Sub auspiciile noii modificări martorii sunt obligați să contacteze autoritățile când iau cunoștință despre o potențială infracțiune din rândul celor enumerate și pot beneficia de protecția identității. În cazul nedenunțării, pedeapsa va fi de închisoare de la un an la 3 ani.