Reticență în rândul statelor-sediu al corporațiilor farmaceutice cu privire la renunțarea la brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19
Discuțiile despre renunțarea la brevete pentru a avansa producția și distribuția vaccinurilor anti-COVID-19 și a restrânge timpul până la finalizarea pandemiei sunt departe de a fi încheiate, chiar dacă guvernul SUA s-a plasat în favoarea acestei soluții. Proiectul de reglementare ajuns pe masa Organizației Mondiale a Comerțului ar avea nevoie de consensul celor 164 de state membre pentru a fi aprobat și implementat. Multe țări precum Elveția sau Uniunea Europeană, unde multe corporații farmaceutice își au sediul, sunt reticente la a susține renunțarea la brevete.
În cadrul unei reuniuni a OMC de la începutul săptămânii, principalii susținători ai renunțării la brevete și-au prezentat noul proiect. Astfel s-a putut afla pozițiile celorlalte state care sunt reticente în a accepta propunerile punctuale și dacă se pot avansa discuțiile la nivelul „negocierilor bazate pe text”, așa cum dorește directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.
Chiar dacă Statele Unite ale Americii s-au declarat deschise discuțiilor cu privire la orice propunere care ar putea stimula producția și livrarea vaccinului, atrăgând atenția celorlalte state membre ale Organizației, aproximativ 10 țări, inclusiv Coreea de Sud și Regatul Unit al Marii Britanii nu și-au schimbat poziția și sunt încă reticente.
Scopul și durata renunțării la brevete întâmpină rezistență
Propunerile înaintate ar stabili un interval de timp pentru o derogare considerată temporară de „cel puțin 3 ani”. Astfel, s-ar permite celor 164 de state membre să stabilească când se brevetele vor reveni înapoi în proprietatea companiilor farmaceutice. Specialiștii spun însă că având în vedere că ar trebui să facă acest lucru prin consens, este nevoie de o singură țară să se opună astfel încât prelungirea să nu se mai încheie.
Semne ca proiectul de renunțare la brevete nu are prea multe șanse de succes se pot recunoaște și în poziția UE față de acest subiect. Conform unor anunțuri anterioare Uniunea Europeană ar urma să prezinte către OMC, la începutul lunii iunie, un plan alternativ pentru creșterea producției și disponibilității de vaccinuri COVID-19.