Portal independent de știri din Belarus dezactivat în urma intervenției autorităților

Autoritățile au descins în sediul celui mai mare portal de știri independente din Belarus. Ca urmare a arestărilor efectuate pentru evaziune fiscală, website-ul a fost dezactivat pe 18 mai, conducerea canalului mass-media semnalând represiunea politică desășurată de către regimul președintelui Luașenko.


Lansat în anul 2000, portalul de știri TUT.by a devenit marți cel mai recent instrument de presă pe care autoritățile din Belarus le-au vizat într-o lungă campanie de represalii împotriva protestelor anti-Lukașenko, anunță presa internațională. Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus (BAJ), 16 jurnaliști se află în prezent după gratii, sub diverse acuzații. Țara se află pe locul 158 în Indexul mondial al libertății presei din 2021. Coform acestei clasificări, jurnaliștii sunt supuși unei „represiuni fără precedent” în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut, scrutin contestat puternic atât la nivel național cât și internațional.

Jurnaliștii din diferite țări au declarat că website-ul nu mai este disponibil în Belarus, Rusia, Franța și Belgia. Redactorul-șef Marina Zolotova a declarat pentru AFP că membrii unui departament de investigații financiare al statului au percheziționat casa și locuințele mai multor angajați, adăugând că nu a putut intra în contact cu mai mulți angajați.

Sancțiunile internaționale par ineficiente. Arestările opozanților regimului continuă

Departamentul de investigații financiare al Statului a confirmat perchezițiile la TUT.by, acțiunea vizând acte de evaziune fiscală. Organul de anchetă a mai vizat anterior membri ai Opoziției politice. Principalul contracandidat al lui Lukașenko, Viktor Babaryko, a fost arestat cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din august 2020, fiind de atunci în arest așteptând decizia în procesul pentru corupție și spălare de bani.

Uniunea Europeană și Statele Unite l-au sancționat pe Lukașenko pentru represalii întreprinse de regimul său, iar zeci de oficiali și oameni de afaceri cu legături față de regimul acestuia prin înghețarea activelor și interdicții de călătorie. În ciuda acțiunilor și anunțurilor privind viitoare sancțiuni, autoritățile din Belarus nu par mișcate de aceste lucruri. Lukașenko conduce Belarusul din 1994, iar ultimul mandat de președinte revendicat de acesta a fost întâmpinat cu un val de proteste, la care forțele de ordine au reacționat cu violențe.