Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei

Data de 17 mai a fost aleasă în mod special pentru a celebra decizia Organizației Mondiale a Sănătății din 1990 de a desclasifica homosexualitatea ca o tulburare mintală. Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei a fost creată în 2004 pentru a atrage atenția asupra violenței și discriminării suferite de persoanele LGBTI și toate celelalte persoane cu orientări sexuale diverse, identități sau expresii de gen și sex.



Ziua reprezintă un reper anual mondial major pentru a atrage atenția factorilor de decizie, mass-media, publicului, corporațiilor, liderilor de opinie, autorităților locale asupra situației alarmante cu care se confruntă oamenii cu diverse orientări sexuale, identități sau expresii de gen și caracteristici de sex.

Această celebrare de 17 mai are multe nume și acronime diferite. În prezent, Comitetul care a decretat Ziua în 2004 și gestionează vizibilitatea acesteia la nivel global folosește atât IDAHOTB cât și IDAHOBIT. Administrată inițial de Comitetul IDAHO, inițiativa este acum manageriată colectiv în colaborare între rețelele regionale și tematice care lucrează pentru a promova drepturile persoanelor LGBTI.

Majoritatea agențiilor Națiunilor Unite marchează, de asemenea, Ziua cu evenimente specifice.

Afiș 2021

Sărbătorită în peste 130 de țări, inclusiv în 37 în care actele de același sex sunt ilegale, Ziua presupune mii de inițiative, mari și mici, organizatee pe toată planeta. Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei a primit recunoaștere oficială de la mai multe state, instituții internaționale precum Parlamentul European și de către nenumărate autorități locale.