Europarlamentarul Botoș: își dorește România partide trans-naționale, partide europene în viitorul UE?

Reprezentantul României în Parlamentul European îndeamnă pe toți cetățenii să participe activ la Conferința viitorului Uniunii Europene. Între subiectele care vor trebuie hotărîte se numără și partidele trans-naționale, a căror impact și organizare ar transcende granițele naționale ale Statelor Membre.


În prezent, lumea este tot mai mult cu ochii pe Uniunea Europeană. De un an de zile, de când a început
perioada aceasta dificilă oamenii așteaptă să vadă hotărârile și, mai ales, acțiunile Uniunii. Ce se hotărăște la Bruxelles? Când vin echipamentele de protecție? Când se va aproba primul vaccin? Când vor ajunge vaccinurile în țară? Cine, unde și cum are dreptul să călătorească? Toate aceste întrebări și multe altele au făcut ca Uniunea Europeană să fie mult mai prezentă în mentalul colectiv și „ne-a făcut să ne dăm seama că avem nevoie de Europa, în ciuda propagandei rusești care își dorește să creeze un val de euroscepticism”, precizează Vlad Botoș într-un comunicat de presă.

Acum, o dată cu începerea Conferinței pentru viitorul Uniunii Europene se nasc și alte întrebări la fel de importante:
Cât de implicată ar trebui să fie Uniunea în deciziile statelor membre, mai vrem să existe unanimitate în Consiliul European, trebuie să se implice Europa în domenii ca sănătatea, educația, siguranța copiilor? Una dintre întrebările la care va trebui să găsim răspunsuri, în opini europarlamentarului este dacă avem nevoie de liste europene pentru Parlamentul European?

Ne dorim partide trans-naționale, partide europene?

Dezbaterea pe această temă a început cu ceva vreme în urmă. Mai multe partide politice din diferite state ale Uniunii Europene discută tot mai des despre crearea acestor partide care să reprezinte europenii de oriunde ar fi ei, în funcție de ideologii, de opiniile lor legate de diferite subiecte de importanță pentru noi toți, fără a ne limita la granițele unui stat.

Alegerea europarlamentarilor din listele trans-naționale ar face ca cetățenii, alegătorii să fie cei care hotărăsc direcția în care merge Uniunea Europeană, fie că vorbim despre direcția economică, ecologică, politică. Marile grupuri politice nu ar mai fi hotărâte prin negocieri între reprezentanții partidelor din toate cele 27 de state, ci de votul direct al tuturor europenilor.

Este o dezbatere interesantă pe care trebuie să o aducem și în România, în mediile politice sau
în cele preocupate de viitor, de bună-starea societății românești și a statutului nostru de
europeni.

Vlad Botoș (USR-PLUS), europarlamentar

Invitația europarlamentarului către implicarea cetățenilor în luarea acestor decizii rămâne deschisă. Trebuie analizat care ar fi plusurile și minusurile unor asemenea organizații politice și dacă ar ajuta acest aspect evoluția României, ar ajuta vieții politice, sociale și economice din țara noastră.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.