Au intrat în vigoare reglementările privind anularea sau reprogramarea evenimentelor și festivalurilor pentru cei care și-au achiziționat bilet de acces
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, a fost promulgată pe 12 mai 2021. În cuprinsul actului legislativ se regăsesc reglementările privind anularea și amânarea evenimentelor sau festivalurilor, mai exact impactul acestora asupra clienților care au cumpărat deja bilete.
Sunt vizate evenimentele şi activităţile culturale, festivalurile şi proiecţiile cinematografice ce urmau a fi susţinute pe perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă, în care se suspendă dreptul de organizare a acestor evenimente de către autorităţile competente. Drept urmare, din cauze externe organizatorilor mai multe evenimente nu au mai avut loc în ultimul an de zile. Cu întârziere, legiuitorii au înaintat un set de reguli ce trebuie immplementate în astfel de situații.
În cazul reprogramării evenimentului sau festivalului, participantul la eveniment sau festival va putea folosi biletul de acces achiziţionat, la data reprogramării evenimentului sau festivalului beneficiind de toate drepturile conferite de biletul de acces. Termenul de aducere la cunoştinţa publicului a datei reprogramării evenimentului sau festivalului este de maximum 6 luni de zile de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare a evenimentelor şi festivalurilor.
Având în vedere dificultatea precizării evoluţiei pandemiei de COVID-19, o dată la care poate fi reprogramat un eveniment sau festival devine problematică, astfel că termenul inițial prevăzut pentru obligativitatea reprogramării (30 septembrie 2021) a fost eliminat. Argumentele pentru înlăturarea lui s-au axat pe faptul că restricţiile pot fi declarate strict regional în funcţie de rata locală a infecţiei cu SARS-CoV-2.
Participantul va mai putea primi din partea organizatorului un voucher pentru întreaga sumă plătită, voucher ce va fi folosit pentru achiziţionarea de produse sau servicii din gama oferită de către organizator, conform unui regulament comunicat de către organizator. În cazul în care acest voucher nu este folosit pentru achiziţionarea de produse sau servicii până la epuizarea termenului de 6 luni de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului în termen de 90 de zile calculat din ultima zi a termenului de reprogramare, mai stipulează actul normativ.