Campanie Declic împotriva acțiunilor anti-mediu ale unui deputat PNL de Arad

Noua lege a spațiilor verzi a trecut cu bine de Senat, amendamentele toxice reclamate de campania Declic „Opriți mutilarea spațiilor verzi” au fost eliminate. Însă deputatul PNL de Arad, Glad Varga, care a introdus în textul legii două dintre aceste amendamente, le vrea înapoi, precizează reprezentanții Declic care invită cetățenii să semneze petiția.


Modificarea Legii spațiilor verzi din intravilan s-a întors în Parlament, anunța în februarie platforma Declic. Parlamentarii trebuie încă să decidă dacă vor ține cont de obiecțiile Președintelui României și vor elimina din lege amendamentele toxice pentru spațiile verzi. De atunci, reprezentanții românilor din Senat au făcut acest lucru, proiectul de lege fiind înaintat către Camera Deputaților, unde declarațiile deputatului PNL de Arad, inițiator al unora din amendamentele problematice pentru mediu, au stârnit nemulțumirea și reacția ecologiștilor.

Este vorba de aceleași puncte din lege semnalate de Asociația Peisagiștilor din România (AsoP), Asociația Societate Organizată Sustenabil și de comunitatea Declic. Conform amendamentelor abuzive adăugate la textul inițial al legii:

  • parcurile istorice nu vor mai fi parcuri,
  • zone verzi vor putea fi betonate,
  • iar în locul spațiilor verzi retrocedate vor putea să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri. 

Administrația prezidențială spune că amendamentele depuse de deputatul PNL de Arad, Glad Varga, trebuie eliminate. De asemenea, Asociația peisagiștilor din România și Ordinul arhitecților cer înlăturarea acelorași amendamente pentru că ar permite transformarea spațiilor verzi în teren de construcții.

Peste 32.000 de persoane au semnat petiția de oprire a mutilării spațiilor verzi.

Cu toate acestea parlamentarul arădean nu se lasă și contrazice pe toată lumea, precizează reprezentanții Declic. Aceștia argumentează că prin pozițiile publice ale deputatului Varga la Radio România Actualități amendamentul despre care specialiștii spun că pune în pericol zonele verzi va fi păstrat, fiind considerat bun și necesar de către politician, schimbându-i-se doar forma.

Domnule Varga, specialiștii în peisagistică și urbanism au tras semnale repetate de alarmă privind CONȚINUTUL amendamentelor pe care le-ați introdus în lege, NU DE FORMA LOR. Reprezentați interesele cetățenilor sau ale mafiei imobiliare?

Declic

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 874.295 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. De când s-a lansat, Declic a devenit cea mai puternică comunitate de cetățeni din țara noastră, având la activ multe campanii de succes. Preocupările membrilor Declic sunt pentru mediu natural și social, educația, sănătatea, drepturile omului și valorile democratice.