Platforma muncitoarelor și muncitorilor din România și Slovacia în îngrijirea 24/24 ore primește premiul pentru inovație socială în Austria

La începutul lunii mai, platforma ”IG24” – care reunește organizația DREPT pentru îngrijire și organizația îngrijitoarelor slovace Iniciatíva za zlepšenie podmienok v 24h opatrovaní – a câștigat premiul SozialMarie din Austria pentru inovație socială în valoare de 15.000 euro. Prin această recunoaștere, lupta pentru condiții de muncă decente în acest domeniu și nedreptățile la care sunt supuse îngrijitoarele și îngrijitorii devine un subiect tot mai vizibil în societatea austriacă.


Premiul pentru inovație socială „SozialMarie” al Fundației Unruhe a fost acordat anul acesta către platforma „IG 24”, care este un grup de reprezentare al îngrijitoarelor 24 de ore din 24 din Austria. Inițiativa susține mai multe drepturi pentru muncitoarele și muncitorii din comunitatea slovacă și română în acest domeniu. Pe locul doi s-a clasat proiectul „Pandemic Legal Aid” al Utcajogász din Ungaria (10.000 euro), iar bronzul a fost adjudecat de către proiectul „Made in: Crafts an Design Narratives” al organizației artistice Oaza Kolektiv (Austria, Croația, Slovenia și Serbia (5.000 euro).

Cu banii din premiu IG24 își propune să profesionalizeze sprijinul oferit acum îngrijitoarelor români și slovaci în cadrul organizațiilor care îl compun, cât și să extindă sprijinul către colegele bulgare, maghiare și croate. Pentru că suferințele și dificultățile din această branșă sunt identice, indiferent din ce țară vin muncitoarele, spun în solidaritate reprezentanții DREPT pentru îngrijire.

Mulțumim tuturor îngrijitoarelor care au fost mereu alături de noi la fiecare pas, activistelor curajoase care lucrează neîncetat pentru DREPT și IG24, colegelor slovace din Iniciatíva za zlepšenie podmienok v 24h opatrovaní și tuturor acelor persoane care ne sprijină prin diferite feluri și care înțeleg că tot ceea ce cerem este RESPECT pentru munca din îngrijirea 24/24.

SozialMarie – Premiul pentru inovație socială este la a 17-a ediție. Au fost eligibile proiectele conduse de persoane private, companii comerciale, economia socială (inițiative ale societății civile, ONG-uri, ONG-uri, asociații) și administrația publică. SozialMarie este un premiu pentru proiectele inovatoare social implementate cu succes și sunt încă în desfășurare în momentul depunerii. Au fost acceptate proiecte implementate în Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Croația.

Pe 16 aprilie a primit și premiul publicului. Din totalul de 12.627 de voturi acordate, platforma IG 24 a primit încrederea a 1.438 persoane astfel câștigând premiul de 1.000 euro pe care îl vor cheltui pe dezvoltarea organizației.