Noii membri CNA validați în comisiile de specialitate ale Parlamentului

În cadrul şedinţei de luni a Comisiilor Reunite pentru Cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, au fost audiaţi candidaţii propuşi pentru ocuparea locurilor vacante din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), unde aceştia şi-au prezentat viziunea şi planurile pentru instituție. Au fost validați 4 noi membri și supleanții acestora, care ar avea, conform președintelui Comisiei de Cultură din Cameră, rolul de a reforma CNA.


În urma votului membrilor comisiilor de specialitate din Parlament, au fost avizaţi favorabil candidaţii Valentin Jucan, Ionel Palăr, Mircea Toma şi Dorina Rusu, alături de supleanţii Dan Radu, Rareş-Lucian Niculescu, Valentina Andreia Postelnicu, respectiv Oana-Cosmina Mihalache.

Audierea şi votarea propunerilor pentru Consiliului Naţional al Audiovizualului în Comisiile Reunite de Cultură ale Parlamentului reprezintă un pas important pentru funcţionarea Consiliului şi pentru îndeplinirea misiunii pe care o are în domeniul TV şi radio. Următorul pas îl reprezintă confirmarea noilor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, ce se va realiza prin votul Plenului Reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Am încredere că cei patru noi membri se vor asigura de informarea corectă, respectarea legii şi a eticii jurnalistice în mass-media din România. La CNA vom avea o nouă majoritate. Sper eu, reformistă şi orientată spre soluţii!

Iulian Bulai (USR PLUS), preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor

Audierea de luni ar fi primul pas către o instituţie eficientă şi relevantă pentru sănătatea spaţiului public, susțin reprezentanții USR PLUS. După numirea transparentă a membrilor, profesionişti cu experienţă, reformarea instituţiei trebuie să continue cu digitalizarea şi transpunerea directivei UE privind serviciile audiovizuale. CNA are un total de 7 membri care decid sancțiunile impuse audio-vizualului.

Reamintim că la începutul anului, președintele Comisiei de Cultură a cerut reformarea sau desființarea TVR, după o emisiune difuzată la TVR 1 în noaptea dintre ani, catalogând-o drept un „show de prost gust.” Cele 90 de minute pentru care întreaga societate de radiodifuziune (care cuprinde și alte posturi TV și radio) nu au fost (încă) motivație suficientă pentru a schimba directorul SRTv.