Proiectul privind brățările electronice pentru agresorii din România devine lege
O măsură solicitată de multă vreme de victimele agresorilor din România a devenit în sfârșit lege. După numeroase cereri, manifeste și proteste, timp în care a crescut numărul cazurilor de femeilor bătute și ucise de către agresori pe care îi cunoșteau, autoritățile au luat un pas înspre rezolvarea problemei violenței.
Proiectul privind brățările pentru agresori și monitorizarea acestora atunci când victimele au ordin de protecție împotriva lor a fost cu unanimitate de voturi (310) în camera decizională a Parlamentului, devenind astfel lege. Actul normativ vine în sprijinul victimelor violenţei domestice lăsate până acum singure în faţa agresorului, acest proiect fiind un prim pas „ignorat” prea mult timp de către autorități.
Legea prevede crearea unei infrastructuri ce va permite monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces. Statul trebuie să achiziționeze brățările până în martie 2022.
Brățările electronice nu vor schimba singure problema, fiind nevoie de implicarea reală a autorităților.
Asociațiile neguvernamentale au declarat că vor urmări demersul privind instituirea sistemului de monitorizare care va trebui să îndeplinească nevoile victimelor și care va trebui construit în perioada următoare. Chiar dacă reprezintă un pas important, brățările electronice singure nu protejează, ele pot salva vieți dacă oamenii legii care intervin la semnalul lor își vor schimba radical abordarea. Până în 2022 ar trebui pregătite și alte măsuri:
- Integrarea brățărilor într-o procedură specifică de monitorizare a situațiilor de violență domestică. Trebuie standardizat procesul de comunicare al poliției cu agresorul, respectiv cu victima și cu alte persoane și instituții relevante.
- Judecarea în regim de urgență a infracțiunilor de încălcare a unui ordin de protecție. Dacă încălcările semnalate de brățări vor fi judecate de instanțe după luni de zile, ca în prezent, sau primite cu aceleași ridicări din umeri de către oamenii legii, eficacitatea brățărilor în prevenirea repetării violențelor va fi scăzută.
- Formări pentru polițiști, procurori și judecători pentru un răspuns adecvat la violența domestică, în cooperare cu specialiștii din servicii sociale. E nevoie de o mai bună înțelegere a celor 4 P din Convenția de la Istanbul – prevenirea (violențelor), protecția (victimelor), politicile integrate și pedepsirea încălcării legii.
- Măsuri pentru agresori proporționale cu riscul de repetare a violenței – inclusiv reținere, arestare preventivă, includerea în programe de consiliere și monitorizare prin centre de zi specializate.
- Înființarea de centre de consiliere și monitorizare a agresorilor ca centre de zi care să țină legătura cu specialiștii care lucrează cu victimele, în toate județele.