Justiția a decis 10.000 € daune morale pentru victima unui restaurant care a refuzat să-l servească din cauza orientării sexuale

Tribunalul Iași a obligat firma care administrează restaurantul „Moara de Foc” să achite despăgubiri în cuantum de 10.000 euro profesorului Daniel Tudora pentru că acestuia i-a fost refuzată servirea și a fost dat afară din restaurant din cauza orientării sale sexuale. Fapta din 2016 a fost sancționată și de către CNCD în 2017, proprietarii restaurantului fiind amendați doar cu 5.000 lei.


Când victimei i-au fost refuzate serviciile restaurantului și i-a fost sugerat să părăsească locația, în seara datei de 5 septebrie 2016, acesta a cerut explicații, șeful de sală argumentând că „șefii au decis” și că nu mai vrea să audă „discuții despre homosexuali”. În decizia instanței citată de clujust se arată că victima a avut nevoie de asistență medicală psihiatrică, prescriindu-s eun tratament medicamentos „având în vedere riscul suicidar”.

Prin hotărârea nr. 562/11.10.2017 emisă de Consiliul National pentru Combatera Discriminării, în dosarul 408/2017, s-a constatat existența faptei de tratament diferențiat și discriminatoriu, pe criteriul orientării sexuale, faptă săvârșită de proprietarii restaurantului, situație prevăzută de O.G. 137/2000. Sancțiunea cu amendă contravențională de 5000 lei a fost contestată de reprezentanții restaurantului, însă decizia a rămas definitivă prin sentința civilă 72/2018 pronunțată de Curtea de Apel Iași.

Victima actului homofob a mers în restaurantul cu pricina pentru a se vedea cu o cunoștință, când șeful de sală i-a sugerat să părăsească locația. Profesorul a precizat că merge de mulți ani în restaurant și nu a mai avut astfel de probleme. Ca urmare a faptei angajaților restaurantului a fost pus într-o postură dificilă față de persoanele care l-au însoțit la restaurant deoarece orientarea sa sexuală nu a fost subiect de discuții cu acestea. Acțiunea a produs umilință, victima având sentimentul că toate realizările sale profesionale au fost anulate și reduse la un singur criteriu, al orientării sale sexuale.

Apărarea restaurantului homofob : dacă nu făcea plângere, victima nu ar fi avut de suferit!

Chiar dacă outing-ul forțat produsese deja suferință victiei, urmare a faptului că a sesizat organele în drept ca urmare a discriminării la care a fost supus, un articol axat pe persoana și calitatea sa de cadru universitar a apărut în presa de scandal. Textul a avut ecouri negative pe plan personal și profesional. Victima atitudinii homofobe a restaurantului a susținut a fost nevoit să renunțe la promovarea profesională pentru care îndeplinea toate criteriile deoarece era evident că angajatorul nu ar fi riscat să își pună în pericol imaginea.

Instanța nu poate reține susținerea pârâtei în sensul în care suferința reclamantului ar fi fost determinată de faptul că a apelat la C.N.C.D. iar evenimentele au devenit publice astfel. Victima a uzat de dreptul său legal și nu ar fi fost nevoit să solicite intervenția instituțiilor abilitate legal dacă nu ar fi existat fapta pârâtei, mai precizează judecătorii.