Administrația SUA anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei
Noile sancțiuni reprezintă un răspuns la atacul de hacking, implicării Rusiei (conform unei evaluări a C.I.A.) în plata recompenselor pentru militanții extremiști din Afganistan de a ucide soldați americani, precum și amestecul Rusiei în alegerile din SUA, informează NY Times. O serie de diplomați ruși și angajați ai serviciului de informații detașați la misiunea diplomatică din Washington au fost expulzați.
Administrația Biden a anunțat joi noi sancțiuni dure asupra Rusiei ca răspuns la ingerința Kremlinului în alegerile americane și operațiunea sa extinsă de hacking care a țintit agențiile guvernamentale vitale și companiile private din SUA. Astfel, au fost luate măsuri împotriva unor 32 de entități și persoane fizice. Acestea ar fi întreprins eforturi de dezinformare în alegerile prezidențiale din 2020. Au fost identificate, de asemenea, 6 companii rusești care oferă sprijin activităților cibernetice ale serviciului de informații rus.
În breșa de securitate, se crede că hackerii guvernului Rusiei au infectat software de gestionare a rețelei utilizat de mii de entități guvernamentale și firme private. Oficialii americani consideră că aceasta a fost de fapt o misiune de colectare a informațiilor. Într-o informare, guvernul a detaliat pentru companiile private detalii specifice despre vulnerabilitățile software pe care agențiile de informații rusești le foloseau pentru a hackui sistemele.
Acuzațiilor de hacking li se alătură cele privind recompensele pentru uciderea trupelor americane în Afganistan, precum și ocupația Crimeeii.
Statele Unite au numit în mod oficial Serviciul rus de informații externe și mai multe entități conectate ca fiind responsabile pentru hacking, spunând că agențiile de informații din SUA au un grad ridicat de convingere că responsabilitatea pentru atacuri o poartă Rusia.
Pe lângă acest aspect, au fost sancționate 8 persoane și entități asociate cu ocupația Rusiei în Crimeea, SUA alăturându-se în acest fel țărilor din Europa care au procedat astfel. Mai mult, noile sancțiuni au legătură și cu concluziile C.I.A. conform căreia Rusia a oferit recompense pentru a ucide trupele americane în Afganistan.
Rusia promite un răspuns pe măsură, plasând responsabilitatea pe acțiunile SUA.
Expulzarea celor 10 diplomați ruși, inclusiv membri ai serviciului de informații rus, din misiunea țării din Washington DC, nu este recepționat bine de către Moscova. Autoritățile ruse pun degradarea relațiilor bilaterale pe seama acțiunilor SUA, precizând că responsabilitatea întreagă a situației create o poartă administrația americană.
Reprezentanții Rusiei au mai precizat că SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană. Ministerul afacerilor externe a dat asigurări că este inevitabil un răspuns, o ripostă puternică din partea guvernului rus la „un astfel de comportament agresiv”.