Ministrul Sănătății a fost revocat de premierul Cîțu! Reacțiile și poziționarea celorlalte forțe politice

Cabinetul premierului Florin Cîțu a informat opinia publică în prima parte a zilei de 14 aprilie că Vlad Voiculescu a fost revocat din funcția de Ministru al Sănătății. Anunțul demiterii a venit în timp ce în fața Guvernului avea loc un protest al celor mai mari cinci confederaţii sindicale din România.


Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului preşedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a domnului Vlad Voiculescu” s-a precizat în anunțul Guvernului fără nici o altă motivare a gestului. Până la numirea unui nou ministru, interimatul funcţiei va fi asigurat de către vicepremierul Dan Barna. În scurt timp, Administraţia Prezidenţială a precizat primirea cererii de revocare a lui Voiculescu. Şedinţa de guvern programată pentru miercuri a fost amânată, potrivit unei informări a Executivului.

Membrii USR PLUS pun revocarea pe seama concursurilor demarate de ministru pentru bugetul asigurărilor de sănătate.

Reprezentanții USR PLUS spun că „lichidarea” lui Vlad Voiculescu din funcția guvernamentală se datorează demarării concursurilor pentru conducerea Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, miza grupurilor de interese ilegitime fiind fondurile de 45 de miliarde de lei care sunt administrate de CNAS. Diferența ar fi în faptul că „o persoană care-și câștigă postul prin concurs este mult mai puțin vulnerabilă la presiuni pentru că nu poate fi schimbată prea ușor din funcție” , se precizează într-un articol publicat în 13 aprilie pe această temă.

O persoană numită interimar sau cu delegație este la mâna celui care a numit-o, putând a fi revocată la fel cum a fost pusă în funcție.” Acesta fiind de fapt „motivul pentru care, în România, puterea politică a evitat până acum numirile prin concurs.” Aspectul caselor de asigurări de sănătate a fost atins și vicepremierul Dan Barna care preciza că în sănătate „este un sistem nu doar căpuşat şi corupt de ani de zile. Este un sistem în care s-au osificat nişte tectonice, nişte zone de interes pe care Vlad tocmai începe să le deranjeze”.

Parlamentarii USR PLUS spun că decizia lui Cîțu nu este justificată, Dacian Cioloș consideră acțiunea inacceptabilă, pe când liderul UDMR precizează că revocarea nu se comentează ci se anunță și se aplică.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat că demiterea făcută de liberalul Cîțu nu este justificată, în contextul în care luni a existat o discuție în coaliția de guvernare pe această temă. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat după acea discuție că răspunderea politică „exclusivă” pentru menţinerea lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii aparţine USR PLUS. Moșteanu a reiterat după revocare că Voiculescu avea susţinerea USR PLUS.

Președintele UDMR, cealaltă formațiune din coaliția de guvernare, a precizat că revocarea este „decizia şi competenţa, atributul constituţional exclusiv al premierului, nu se comentează, ci se anunţă şi se aplică.” Kelemen Hunor a mai adăugat că o nouă nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii ar trebui să vină cât mai rapid, astfel încât coaliţia să meargă mai departe.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că modul în care a procedat Cîţ, fără a consulta conducerea Alianţei USR PLUS şi a Coaliţiei, este „absolut inacceptabil”. Europarlamentarul a precizat că se va organiza o şedinţă a conducerii Alianţei USR PLUS cât de curând unde se va decide împreună care sunt pașii următori.

PSD ar fi vrut o revocare mai rapidă decât cea venită acum după 4 luni.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a opinat că revocarea lui Voiculescu este târzie, 4 luni fiind prea multe pentru situația în care s-au aflat spitalele în acest timp. „Cîţu şi întreaga Coaliţie a Austerităţii au protejat acest ministru catastrofă”, este de părere reprezentantul PSD, propunând că în funcție nu mai trebuie numiti oameni precum Voiculescu sau Tătaru ci „un profesionist care ştie ce trebuie făcut în această criză sanitară.” Deputații PSD au depus moțiune simplă la începutul săptămânii împotriva Ministrului Sănătății, aceasta fiind retrasă odată cu revocarea efectuată de Florin Cîțu (PNL).

Sindicaliștii în stradă cer schimbarea întregului Guvern

Câteva sute de sindicalişti ai celor mai mari cinci confederaţii sindicale din România, respectând măsurile privind împiedicarea răspândirii coronavirusului, au participat la un miting antiguvernamental în Piaţa Victoriei. Aceștia au solicitat coaliţiei aflate la guvernare schimbarea actualului Guvern. Motivul principal este acela că guvernul Cîțu nu are capacitatea de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor şi mediului economic.” Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Foto: George Calin/Inquam Photos