Propunerea Ministrului Educației de restructurare pe trimestre și alt calendar al anului școlar se izbește de critici
După ce a surprins opinia publică cu prelungirea vacanței de primăvară prin Ordinul 3.558/29.03.2021, se pare că nici propunerea nouă de schimbare a structurii anului școlar -din cauza situației sanitare- nu este pe placul specialiștilor. Cu toate că declară că dorește predictibilitatea în centrul sistemului de învățământ, reprezentantul Guvernului produce mai multă confuzie prin declarații ca cea făcută la sfârșitul săptămânii.
Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile pentru următorul an școlar vor începe la data de 13 septembrie. Cu alte cuvinte, există decizii luate la începutul lunii februarie și norme implementate care sunt în vigoare momentat. Cel mai porbabil, situația pandemică actuală și cazurile de infectare în creștere nu au fost estimate corect în acel moment.
„Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire”, precizează ministrul Sorin Cîmpeanu în mesajul publicat pe Facebook.
Niciunul dintre mesaje și niciuna dintre propunerile Ministrului Educației nu sunt argumentate pe bază științifică, nu sunt menționate analize sau propuneri făcute în baza recomandărilor specialiștilor în științele educației, susține portalul Edupedu. Chiar dacă pune accent pe predictibilitate drept un deziderat major în sistemul de învățământ, Ministrul Educației spune că susține extinderea anului școlar, „cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.”
Indiferent de rezultatul consultărilor din acest an, legat de structura anului, Sorin Cîmpeanu precizează că inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022 – 2023 se va face de către Ministerul pe care îl conduce, iar în acest sens vor fi inițiate consultări extinse.
Foto: Inquam / Octav Ganea
-
Pingback: Consiliul Național al Elevilor își exprimă poziția privind modificarea structurii anului şcolar – Independentul