Activista Greta Thunberg atrage atenția că summitul privind schimbările climatice COP26 nu va fi reprezentativ
Activista pentru climă a declarat că i-ar plăcea să participe la sumit-ul COP26 de la Glasgow dar nu numai dacă toată lumea poate participa în aceleași condiții. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Greta Thunberg argumentează că inechitatea distribuției de vaccinuri duce la lipsa de reprezentativitate la conferința pentru climă pregătită pentru la sfârșitul anului.
Conferința ONU privind schimbările climatice (denumirea oficială pentru COP-uri climatice) a avut loc în fiecare an începân din 1995. Summiturile de două săptămâni reprezintă spațiul cheie pentru părțile interesate de a discuta criza climatică la nivel global. Cea de-a 26-a reuniune pentru a discuta acțiunile privind schimbările climatice trebuia să aibă loc la Glasgow (Regatul Unit al Marii Britanii) în noiembrie 2020, dar din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amânată cu un an.
În ciuda crizei sanitare în desfășurare, COP26 este foarte anticipat, mulți lideri, activiști și oameni de știință având așteptări mari pentru conferința din acest an, fiind considerată cea mai importantă întâlnire internațională privind schimbările climatice de la Acordul de la Paris din 2015 până în prezent. Conferința este programată a se derula în perioada 1-12 noiembrie 2021. Au existat deja zvonuri că discuțiile ar putea fi amânate din nou amânate guvernul britanic urmând să ia o decizie finală în următoarele săptămâni.
Greta Thunberg ia atitudine cu privire la organizarea COP26 în contextul distribuției „extrem de inechitabile a vaccinurilor”, renumita activistă suedeză subliniind că nu va participa la conferință dacă lucrurile vor continua ca în prezent. Aceasta spune că inegalitatea și nedreptatea sunt deja în centrul crizei climatice, dacă oamenii nu pot fi vaccinați și călători pentru a fi reprezentați în mod egal este nedemocratic pentru o conferință internațională de calibrul COP și ar înrăutăți problema.
Țările bogate au consumat deja maximul de CO2 pe care îl suportă planeta, iar acum acumularea de vaccinuri împotriva COVID-19 de către țările bogate amenință să excludă țările cu venituri mici și medii din discuțiile despre o soluție la criza climatică.
Greta Thunberg
Naționalismul vaccinării nu va rezolva pandemia
Thunberg spune că în principal, cei care au de pierdut sunt „din sudul global, ca de obicei”, acest naționalism al vaccinurilor crescân inegalitățile. Activitsta pentru climă a declarat că i-ar plăcea să participe la COP26 dar numai dacă toată lumea poate participa în aceleași condiții. Militanții pentru vaccinuri au declarat că activistul pentru climă are „absolut dreptate” să condamne o distribuție inegală a vaccinurilor.
Summit digital, tot inegal
Thunberg spune că găzduirea unui summit digital, una dintre opțiunile alternative propuse de organizatori ar contribui, de asemenea, la o lipsă de reprezentare, deoarece „accesul la computere este extrem de inegal în lume”, fiin excluse de la participare vocile care au fost de obicei marginalizate în criza climatică.
Chiar dacă summitul este întârziat, nu înseamnă că „acțiunea urgentă” nu poate continua.
Activista de 18 ani din Suedia consideră că COP26 ar trebui amânat, guvernul britanic putând să aștepte până ce cresc ratele globale de vaccinare. Asta nu înseamnă că acțiunile urgente pentru a stopa creșterea temperaturilor globale ar trebui să înceteze. Din contră, guvernele de pe mapamond ar trebui să continue în această direcție. Tânăra continuă cu cea de 138 săptămână de grevă școlară online.
Conferințele COP anuale reunesc părțile semnatare ale Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), un tratat internațional de mediu care abordează schimbările climatice. Fiecare stat membru al ONU este semnatar al CCONUSC, precum și Palestina, Insulele Cook și Niue, în timp ce Vaticanul este un observator al tratatului. În mod efectiv, fiecare națiune, țară sau stat din lume este implicată, oferind în total 197 de părți semnatare.