Papa Francisc, mesaj de Paște pentru unitate și depășire a mentalității războiului

Astăzi, creștini din lumea întreagă sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos, mesajul Suveranului Pontif din acest an se axează pe unitatea dintre popoare, cu speranța că mentalitatea războiului va lua sfârșit, iar temerile pricinuite și de pandemie vor fi înlocuite de speranță.


Sărbătorind al 9-lea Paște al pontificatului său și reflectând la ce înseamnă să mergi în Galileea, unde Domnul Înviat avea să-i preceadă pe ucenici, Papa Francisc transmitea la Liturghia Vigilei de Paști (Nopții de Înviere), că „în ceasul întunericului, când omenirea se confruntă cu pandemia și cu alte boli, creștinii trebuie să țină la inimă mesajul de Paște al îngerului să nu se teamă, asigurați-vă că în Galileea, unde Domnul le precede, așteptările lor vor fi îndeplinite, lacrimile vor fi uscate și temerile lor vor fi înlocuite de speranță.”

Realitatea pascală a Învierii oferă speranță și consolare concrete, tangibile, dar mesajul nu oferă un miraj sau nu dezvăluie o formulă magică, pe care am putea să-l dorim ca o ieșire de evadare de realitățile dificile ale lumii, remarcat Papa în mesajul Urbi et Orbi transmis din Bazilica Sf. Petru, la fel ca anul trecut, din cauza măsurilor de prevenire ale răspândirii coronavirusului.

Mesaj pentru unitate și depășire a mentalității războiului

Învierea ne duce la Ierusalim, a spus în continuare Papa, unde „îi cerem Domnului să acorde pace și siguranță”, astfel încât să poată „îmbrățișa chemarea sa” de a fi un loc în care „toți se pot vedea reciproc ca frați și surori”, iar atît israelienii și palestinienii să „redescopere puterea dialogului”, pentru găsirea unei soluții care să „permită celor două state să locuiască cot la cot în pace și prosperitate”.

Papa Francisc și-a amintit, de asemenea, de vizita sa efectuată luna trecută în Irak și s-a rugat ca națiunea să continue pe „calea păcii și să împlinească visul lui Dumnezeu pentru o familie umană primitoare și primitoare tuturor copiilor săi”. Gândurile Papei s-au îndreptat apoi către Africa, în special către locurile care suferă de violență internă și terorism internațional, zone din Sahel, Nigeria, Tigray și Mozambic, prea multe războaie și prea multă violență afectând lumea. „Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să depășim mentalitatea războiului”, a mai spus Suveranul Pontif.

Acesta s-a rugat ca prizonierii din conflicte să fie eliberați, atât în Myanmar cât și în estul Ucrainei și în Nagorno-Karabah, și să fie înfrânată cursa armamentelor. El a reamintit că duminică, 4 aprilie, marchează Ziua Internațională de Conștientizare împotriva minelor terestre antipersonal și a spus că aceste „dispozitive insidioase și oribile” ucid sau mutilează mulți oameni nevinovați în fiecare an.

Copiii și tinerii, ca simboluri ale speranței și viitorului, în centrul „Căii Crucii”

De peste 50 de ani, de când Papa Paul al VI-lea a reînviat vechea tradiție „Via Crucis” în 1964, papii au condus acest rit puternic care readuce în scenă pasiunea și moartea lui Iisus Hristos pe fundalul Colosseumului Romei. Cu toate acestea, este difuzat și transmis către o audiență globală de sute de milioane de pe toate continentele prin intermediul presei Vaticanului.

Singurătatea și izolarea bărbaților și femeilor din întreaga lume, despărțite de familiile și prietenii lor, lipsiți de munca și mijloacele lor de trai, trăind cu frica de un viitor incert pentru ei și pentru copiii lor, acestea au fost temele prezente în mod intens în timpul „Căii Crucii” a sărbătorilor de Paște din 2021. Pentru al doilea an consecutiv, Papa Francisc a condus tradiționala „Via Crucis” de Vinerea Mare într-o piață aproape goală Sf. Petru din cauza restricțiilor instituite de guvernul italian pentru a stopa răspândirea pandemiei Covid-19.

Suveranul Pontif a ales să încredințeze copiilor și tinerilor – simboluri ale speranței și viitorului – manifestările din acest an. În mijlocul scenei goale amplasate în fața Bazilicii, Francisc a privit peste cum puțini copii, însoțiți de părinții lor, catehici și profesori, au traversat pe rând în jurul obeliscului, citind reflecțiile în timp ce însoțitorii lor purtau Crucea de-a lungul unei cărări circulare marcate de torțe aprinse pe pământ.