Legea din California care doreşte dezincriminarea şi folosirea psihedelicelor în scopuri medicinale

Un parlamentar din California a introdus o legislație care să dezincrimineze substanțele psihedelicele în statul California, ultimul pas îndrăzneț al unei mișcări pentru a pune capăt războiului american împotriva drogurilor. Conform legii propuse, o serie de medicamente psihedelice, inclusiv psilocibina – halucinogenul din ciupercile „magice” – psilocina, 3,4-MDMA (cunoscută și sub numele de molly sau ecstasy), LSD, ketamină, DMT, ibogaină și mescalină ar fi toate dezincriminate. La fel ca o lege anterioară adoptată în 2018 care a eliminat condamnările legate de canabis din evidența californienilor, proiectul de lege nr. 519 ar șterge și condamnările anterioare pentru consumul sau deținerea de substanțele mai-sus menționate.


Scott Wiener, senatorul care a scris proiectul de lege, speră că, urmând exemplul administrațiilor din locuri precum Oakland, Santa Cruz și Districtul Columbia, toate orașele care au decriminalizat canabisul (precum California) se vor apropia cu un pas mai mult de dezincriminarea utilizării și posesiei acestor droguri descrise mai sus.

Proiectul de lege ar elimina, de asemenea, cazierele penale pentru persoanele condamnate pentru deținerea sau utilizarea personală a acelor substanțe. Ar crea un grup de lucru care să recomande organismul de reglementare care să supravegheze utilizarea personală și terapeutică a acestor substanțe pentru tratamentul sănătății mintale. Wiener nu a inclus peyote ca una dintre substanțe din cauza lipsei acesteia în rândul practicienilor indigeni. Peyote este o plantă sacră pentru multe triburi indigene și, la cererea comunității native, proiectul de lege nu va decriminaliza peyote sau mescalina atunci când aceasta provine din drogul peyote.

Așa a funcționat şi cu canabisul, legea nr. 110 din Oregon e inițiativa care a dezincriminat deținerea personală a unor cantități mici din toate drogurile ilicite. Este cu siguranță o modalitate de a ajuta oamenii care au nevoie de această lege în primul rând, dar și apoi de a educa publicul despre aceste substanțe, despre modul în care războiul împotriva drogurilor a fost o politică eșuată și despre modul în care există o abordare mai bună, fiindcă sunt folosite în scopuri medicale.

Anthony Johnson, avocat și petiționar șef pentru măsura din Oregon

În pledoaria sa, Johnson a constatat că cel mai mare adversar al dezincriminării acestor substanţe au fost forțele de ordine și cei din industria de reabilitare privată care menționau preocupările privind siguranța publică. Wiener speră că mărturiile multor veterani -un proiect de lege care este sponsorizat de două grupuri, ce îi ajută pe veteranii care suferă de stress post-traumatic- și terapeuții care susțin utilizarea cu scop medicinal a psihedelicelor, doresc astfel să distrugă prejudecățile privind utilizatorii de substanţe psihedelice.

Juliana Mercer, în vârstă de 38 de ani, este unul dintre acei veterani. A absolvit tabăra de pregătire cu o săptămână înainte de atacul din 11 septembrie 2001. În cei 16 ani de armată marină, din care 10 a fost activă, a fost în misiuni în Irak și în Afganistan. În marea majoritate a timpului, ea s-a implicat în afaceri civile, munca în comunitățile locale, timp în care a avut mult contact direct cu războaiele acelea devastatoare. Timp de patru ani, ea a fost în unitatea veteranilor răniți, oferind sprijin și servicii celor răniți, și familiilor lor.

Am pierdut mulţi prieteni și am asistat la o mulțime de distrugeri pe parcursul războiului, această experienţă mi-a lăsat traume persistente, ce au fost neadresate până acum. Am lăsat toate aceste lucruri deoparte și am uitat despre asta pentru o vreme, însă lucrurile mă afectează enorm de mult.

Juliana mercer, veteran de război

Prima incursiune a lui Mercer cu psihedelice a fost una de recreaţie. Dar experiența ei i-a dat o senzație de conexiune, pe care nu o mai simțise de multă vreme, stimulând-o astfel să ajungă la Heroic Hearts Project, un grup specializat în terapia cu ayahuasca pentru veteranii militari, acum aproximativ un an și jumătate. Prima sa sesiune a depășit orice așteptare, eliberând „ani de durere”, împreună cu ajutorul terapeutului ei, Mercer a reușit să elimine şi să integreze blocajele traumatice.

Doar una dintre sesiunile mele a scos cu adevărat toată acea durere și durerea pe care nici măcar nu o știam era acolo și mi-a permis să o eliberez complet, expulzând-o, precum şi lucrurile despre care habar n-aveam că erau acolo.

juliana mercer, veteran de război

Lauren Taus, asistentă într-o clinică autorizată care facilitează terapia cu ketamină, este convinsă că terapia cu plante medicinale este doar un instrument puternic, nu o soluție, în activitatea privind sănătatea mintală, sperând şi ea la terapia psihedelică ce ar trebui să fie dezincriminată cât mai curând posibil. Suntem într-o criză de sănătate mintală și COVID-19 a exacerbat ceea ce era deja o criză, cauzele traumelor se înmulțesc mult mai repede decât soluțiile pe timpul pandemiei.