Compania Deliveroo a fost listată la bursa din Londra, chiar dacă statutul legal al curierilor folosiți de astfel de platforme digitale este încă incert

Deliveroo debutează la bursa din Londra cu un preț de 3,31 lire sterline per acțiune, în scădere cu 15% față de prețul de 3,90 lire sterline cu care compania de curierat a dorit să se listeze. Deși firmele din această categorie se află sub incertitudini în ceea ce privește încadrarea corespunzătoare a curierilor în legislația muncii, acest aspect nu pare să le împiedice conducerilea companiilor în a se aventura în alte zone cum ar fi listarea la bursă.


La fel ca în cazul SUA, companiile tech alimentează o mare parte din acțiunea bursei din Londra în acest moment, patru din ultimele cinci listări evaluate la peste 1,5 miliarde de lire sterline în ultimii cinci ani provenind din domeniul tehnologic, firmele de genul Deliveroo fiind catalogate drept platforme digitale. Will Shu, cofondatorul și actualul CEO al companiei cu sediul în Londra, a dorit să mulțumească pentru atingerea acestei etape (listarea la bursă) tuturor celor care au contribuit la construirea Deliveroo în compania de succes care este astăzi, în special restaurantelor și colaboratorilor, curierilor și clienților.

Însă tocmai o componentă esențială din acest model de business se află sub semnul incertitudinii în toată Europa. Statutul curierilor este în mijlocul disputelor dintre guverne și conducerile companiilor ca Deliveroo, Glovo, UberEats etc. Indiferent de modul în care aleg să se raporteze la această realitate, controversa forței de muncă cu care se confruntă compania va continua să se desfășoare în perioada următoare.

În următoarea fază a călătoriei noastre ca o companie listată public, vom continua să investim în inovațiile care ajută restaurantele și comercianții să își dezvolte afacerile, să aducă clienților mai multe opțiuni decât oricând și să le ofere curierilor mai mult volum de muncă.

Will Shu, cofondator și actual CEO al Deliveroo

Un raport al Biroului de jurnalism de investigație din Marea Britanie a constatat că unul din trei curieri Deliveroo a făcut mai puțin de 8,72 lire sterline pe oră, ceea ce reprezintă salariul minim național din Marea Britanie pentru persoanele de peste 25 de ani. În unele cazuri, s-a constatat că un curier din Yorkshire a lucrat 180 de ore și a fost plătit echivalentul a 2 lire/oră. Deliveroo declară că de obicei curierii săi sunt plătiți, în medie, cu mai mult de 10 GBP pe oră.

În Spania, la mijlocul lunii martie Guvernul Spaniei a ajuns la un acord cu sindicatele și patronatele cu privire la reformele muncii care vor face ca curierii platformei de livrare Glovo (cu sediul în Spania) să fie recunoscuți drept angajați și nu freelanceri, ca în prezent. Ministerul Muncii și Economiei Sociale, organizațiile sindicale CCOO și UGT, respectiv patronatele CEOE și CEPYME au ajuns la un acord pentru stabilirea „statutului de angajare a lucrătorilor dedicați livrării sau distribuției oricărui produs de consum sau marfă prin intermediul platformelor digitale.”

Odată adoptat un astfel de cadrul legal, impactul asupra platformele care operează pe piață ar putea fi major. O schimbare în modul de plată unei componente esențiale din modelul de business ar putea avea efecte inclusiv asupra cotațiilor la bursă. Mai ales că în trecut (septembrie 2020) Curtea Supremă spaniolă a decis să respingă solicitarea Glovo de a-și clasifica curierii drept angajați pe cont propriu, astfel că direcția arătată de guvernul de la Madrid are toate șansele să devină realitate, nu doar în Spania.