Digitalizarea Statului: părți ale Monitorului Oficial, disponibile gratuit și liber, începând din aprilie 2021
Legea care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, va fi disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare, a fost promulgată pe 31 martie și intră în vigoare.
Actul normativ inițiat în 2020 de către deputații Claudiu Năsui (USR) și Andrei Pop (PSD) are ca obiect modificarea art. 18 din Legea pentru organizarea Monitorului Oficial al României, în sensul instituirii gratuităţii accesului la formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi Partea a II-a, document portabil, fără filigran sau inscripţii suplimentare formatului tipărit, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire şi imprimare de către orice utilizator.
În trecut, accesul la Părțile I și II în online fusese limitat la 10 zile de la publicare. Abia din anul 2017 aceste secțiuni au devenit permanent disponibile prin intermediul internetului, însă doar pentru citire. Motivul principal oferit de organismul care se ocupă de gestionarea M.O. (Regia Autonomă Monitorul Oficial) pentru care nu a fost posibilă până acum publicarea într-un format deschiș și util publicului a constat în afectarea veniturilor din abonamente (care ar fi ajuns la un moment dat la 40% din veniturile Regiei).
Inițiatorii legii promulgate astăzi precizau în expunerea de motive că argumentele pentru nepublicare nu se mai susțin de realitatea actuală: Având în vedere faptul că au fost mutate costurile de publicare ale actelor în sarcina emitenților, inclusiv pentru actele a căror publicare e prevăzută de Constituție, că numărul abonamentelor nu reprezintă o sursă importantă de venit (1% din difuzarea online) într-o tendință susținută de scădere în fața digitalizării și alternativelor competititve de pe piață, dar și că RAMO se bucură de privilegiile unui monopol legal care atrage în mod inevitabil veniturile contribuabilillor, se impune publicarea Monitorului Oficial, Părțile I și II, într-un format deschis și liber util oricărui cetățean.
Măsura de digitalizare va contribui la asigurarea transparenței și accesului liber la informații. Conform actului legsilativ, partea I respectiv partea II din M.O. „devine accesibil tuturor utilizatorilor în aceeași zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire și imprimare.” Aceste ultime precizări sunt importante pentru ca orice cetățean să poată accesa în mod facil o informație legislativă de care este interesat.
Monitorul Oficial al României este structurat în 7 părți:
- Partea I (inclusiv Partea I bis și Partea I în limba maghiară): legile și alte acte adoptate de Parlament, decretele președintelui, hotărârile și ordonanțele Guvernului, actele Curții Constituționale etc.;
- Partea a II-a: stenogramele ședințelor Camerei Deputaților, Senatului și ale ședințelor comune; rapoartele prezentate Parlamentului de către autoritățile publice;
- Partea a III-a: publicații și anunțuri;
- Partea a IV-a: publicații ale agenților economici;
- Partea a V-a: contractele colective de muncă la nivel național și de ramură;
- Partea a VI-a: actele privind achizițiile publice;
- Partea a VII-a: actele societăților cooperative.