Petiție-scrisoare către Ministrul Energiei pentru prioritizarea energiei verde

Nu vreau să plătesc pentru energie poluantă din cărbune!” – aceasta este titulatura scrisorii pe care Greenpeace a elaborat-o, iar fiecare petent poate să o trimită prin intermediul platformei de petiție către Ministrul Energiei. Totodată, adresa se bazează pe Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, în a afla răspunsul la întrebarea când intenționează Ministerul Energiei să renunțe la producția de energie pe cărbune?


În aceste zile, România are șansa unică de a obține sute de milioane de euro pentru a reduce considerabil poluarea și pentru a prioritiza energia verde. Pentru asta, însă, e nevoie de un plan real de eliminare a cărbunelui, care să conțină măsuri de înlocuire a acestuia cu noi capacități pe energie regenerabilă și care să asigure locuri de muncă decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului. Petiția – scrisoare lansată de Greenpeace pe 24 martie dorește să facă exact asta!

Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală și accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimțim cu toții: secetă, furtuni, inundații, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversității. Cărbunele reprezintă și o problemă pentru sănătate, precizează Greenpeace: aproximativ 20.000 de decese premature și 10.000 de cazuri de bronșită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui. Costurile de sănătate se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro anual.

Ministerul Energiei e ancorat în trecut

În acest moment, Guvernul negociază cu Comisia Europeană un așa-zis plan de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) – principalul producător de energie pe cărbune din România. Din păcate, acest plan este total greșit, spun reprezentanții Greenpeace, pentru că va crește emisiile, va accentua efectele schimbărilor climatice, va genera mai multă poluare și mai mulți factori de risc pentru sănătate, va cheltui inutil miliarde de euro din buzunarele noastre, ale tuturor.

Ce face România pentru a elimina cărbunele?

Mai nimic, se precizează în petiție. Ministerul Energiei se încăpățânează să rămână ancorat în trecut. Planul pentru CEO înseamnă miliarde de euro din buzunarele noastre, ale tuturor, în următorii 10 ani, și o piedică în calea tranziției către surse de energie curată.

Există fonduri europene consistente

Fonduri care pot ajuta România să creeze condiții pentru tranziția la energia verde și pentru dezvoltarea comunităților afectate, precum Gorj și Valea Jiului. Ecologiștii și toți semnatarii petiției îi cer Ministrului Energiei, Virgil Popescu, să acceseze aceste fonduri, să nu mai cheltuiască banii noștri pentru poluare și să prioritizeze o tranziție sănătoasă, cu grijă față de oameni și mediu.