[PRESA sub LUPĂ] Echipa Euronews România va fi condusă de Andra Miron Diaconescu (ex-RealitateaTV)

Anunțat prima oară la începutul lunii ianuarie, canalul de știri Euronews România a prezentat cine va conduce ramura națională din rețeaua globală, din postura de redactor-şef. Andra Miron Diaconescu, fostă prezentatoare la RealitateaTV până la mijlocul anului 2019 a fost recent desemnată în această funcţie, declarând pe 24 martie că echipa pe care o va conduce va lucra în slujba publicului cu obiectivitate şi imparţialitate.


Euronews România este filiala mărcii Euronews, care va livra știri locale, regionale, naționale și internaționale prin TV și platforme digitale. Postul va prezenta realităţile din România, dar va avea şi conţinut european şi internaţional, a declarat conducerea națională a canalului de știri. CEO al rețelei Euronews, Michael Peters, a declarat pentru Agerpres că a ales România graţie încrederii în Universitatea Politehnica din Bucureşti, necontând neapărat țara ci partenerul găsit.

Piaţa este foarte importantă şi cu cât este mai importantă, cu atât avem mai multă încredere în partener. Considerăm că Universitatea Politehnica Bucureşti, prin Mihnea Costoiu, va fi partenerul perfect. Nu-mi pasă de sisteme politice. Când vin aici îmi place partenerul”, a spus Peters. Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a afirmat la rândul său că noul proiect va oferi „jurnalism de calitate şi informaţii echidistante unui public care are nevoie de ele mai mult ca niciodată.

Dacă partenerul perfect este descris ca fiind fostul parlamentar PSD și Ministrul Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică (în perioada 2012-2014), pentru poziția de redactor-șef a fost selectată o jurnalistă cu atitudini anti-PSD, realizatoarea de emisiuni Andra Miron Diaconescu (care s-a despărțit de de la RealitateaTV în aprilie 2019) fiind descrisă ca o persoană cu „experienţă foarte vastă în jurnalism, în ştiri”, având încrederea celor din compania-mamă că „va susţine şi va fi păzitorul valorilor Euronews în acest proiect”, recrutarea întregii echipe naționale fiind decizia Euronews România.

Înainte de a se despărți de RealitateaTV, unde activase 14 ani, Andra Miron Diaconescu a fost sancționată de CNA (Decizia nr. 422din14.05.2019) pentru că îi atribuise deputatului PSD, Eugen Nicolicea, declarații preluate de pe websiteul ponturifierbinți.com, fără a le verifica. Consiliul a constatat că, în virtutea dreptului publicului la informare corectă, radiodifuzorul avea obligaţia legală de a verifica în prealabil veridicitatea pretinsei declaraţii şi s-o prezinte într-un mod imparţial şi cu bună-credinţă, aşa cum dispun normele legale invocate.

În dialogul său cu Cristian Diaconescu (președintele actual al PMP), realizatoarea TV nu a făcut ceea ce presupunea o prezentare imparțială, ci din contră, a declarat următoarele: „Fac o mărturisire și dumneavoastră și telespectatorilor… uitându-mă la dumneavoastră înainte să dau citire acelui pasaj din Nicolicea… vă mărturisesc că m-a luat cu fiori…de unde am ajuns…sau unde putem ajunge...

captură video

Euronews este un brand internaţional pe care românii îl cunosc foarte bine, iar faptul că voi conduce echipa din România mă învesteşte cu o foarte mare responsabilitate. Rolul meu va fi să creez, pentru început, această echipă, iar ea va lucra în slujba publicului cu obiectivitate, cu imparţialitate şi va aduce diversitatea informaţiei. Voi avea grijă ca echipa Euronews România să fie dedicată valorilor Euronews World, bazate pe independenţă, etică şi integritate şi va respecta linia editorială a Euronews World ‘All Views”, a afirmat Andra Miron Diaconescu în conferința de presă organizată la UPB.

Noul canal de ştiri va avea propria echipă de jurnalişti şi corespondenţi din toată România, dar şi de la Bruxelles. Până la lansare, echipa va ajunge la peste 100 de angajaţi la nivel local, precizează Agerpres. Pentru a lansa Euronews România, Euronews a semnat un parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Ceea ce văd astăzi, aici – aşa cum s-a întâmplat în Albania, Georgia, cu care am stabilit o relaţie de parteneriat şi nu avem eşecuri – este un pas mare pentru România, pentru că este o ţară importantă în Europa. Stabilirea acestei relaţii este ca un pod, o punte, care poate fi traversată în ambele sensuri. Noi venim şi vorbim despre ceea ce putem face în România, dar şi voi puteţi să veniţi către noi şi să vorbiţi despre ceea ce se întâmplă în România. Deci, este o punte bidirecţională”, a adăugat CEO-ul Michael Peters.