Justiția obligă autoritățile locale din Eforie să acorde compensații și locuințe romilor evacuați abuziv în 2013
Instanțele din Constanța au decis că autoritățile locale din Eforie să asigure locuințe adecvate romilor care au fost evacuați din casele lor în anul 2013. De asemenea, autoritățile trebuie să plătească o despăgubire în valoare de 20.000 de euro per persoană pentru neexecutarea hotărârii câștigate de Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) la CEDO în 2016 cu privire la evacuarea ilegală întreprinsă de primărie.
La 11 martie 2021, Tribunalul din Constanța a decis că primarul și UAT Eforie sunt obligați să plătească penalități de aproximativ 20 € / zi pentru fiecare persoană care a fost victima evacuărilor. Compensațiile vor fi calculate pentru fiecare zi în care oamenii au rămas fără adăpost de la 11 aprilie 2017 și vor continua până când autoritățile vor pune în aplicare în mod corespunzător hotărârea din 2016 a CEDO cu privire la acordarea de locuințe familiilor de romi care au fost evacuate în 2013.
Hotărârea instanței mai precizează că Primăria trebuie să pună la dispoziție câte o casă pentru fiecare familie evacuată. Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate face obiectul unui recurs. Recentul caz referitor la neimplementarea hotărârii a fost introdus în instanță în comun de ERRC și RomaJust.
Banii par a fi singurul limbaj pe care aceste autorități rasiste îl vor înțelege, așa că salutăm această hotărâre, care este un pas important pentru justiție pentru persoanele afectate. Contribuabilii din acest oraș sunt cei care vor plăti pentru fiecare zi în care primarul din Eforie nu oferă locuințe acestor romi. Politicienii trebuie să înțeleagă că rasismul îi costă scump. Vom continua să ne judecăm până când își vor da seama că includerea romilor este de fapt mult mai ieftină decât discriminarea lor.
Đorđe Jovanović, președinte ERRC
Evacuarea a avut loc la 27 septembrie 2013 și a vizat o comunitate de romi care locuiau pe strada Agricola de 40 de ani, în aproximativ 22 de case.
La acțiune au participataproximativ 80 de polițiști însoțiți de lucrători municipali și buldozere, sub supravegherea directă a viceprimarului din Eforie care a participat la evacuare. Peste 100 de persoane, inclusiv 55 de copii, au rămas fără adăpost atunci când casele lor au fost distruse fără consultare sau asigurarea unei locuințe alternative adecvate. Mass-media locală a raportat că viceprimarul a fost auzit folosind amenințări la adresa romilor care i se opuneau, spunând „dacă nu ieșiți, vă vom ucide aici”.
În zilele care au urmat, persoanele evacuate au trebuit să locuiască în aer liber în adăposturi temporare până când unii s-au putut adăposti în cele din urmă într-o clădire școlară abandonată, fără ferestre sau electricitate. Alții au fost cazați într-un cămin școlar la fel de sumbru și dezafectat. Unele dintre aceste persoane au fost evacuate pentru a doua oară în iulie 2014 de către viceprimar și mutate în containere în afara orașului. Aceste containere erau prea mici pentru a găzdui toți membrii familiilor și nu aveau acces adecvat la utilitățilede bază. Restul familiilor nu au primit niciun fel de cazare.
CEDO a decis în 2016 că autoritățile din Eforie sunt vinovate și au încălcat drepturile omului.
După ce o altă tentativă de evacuare a romilor și din acele containere a fost oprită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în martie 2016, evacuarea inițială a fost în cele din urmă considerată ilegală și discriminatorie la 1 iunie 2016 într-un caz introdus de ERRC. Decizia favorabilă recentă se referă la lipsa implementării acestei hotărâri de către autoritățile locale vinovate.