Microplastic descoperit în cele mai importante ape dulci din România (STUDIU)

În ultimii ani s-au descoperit cantități mari de deșeuri de plastic de mici dimensiuni în toate oceanele planetare, în mări interioare, lacuri și ape curgătoare. România nu este ferită de acest fenomen, chiar din contră, cantități de microplastic fiind prezente în cele mai importante surse de apă dulce din țară, conform unui studiu realizat de Asociația Act for Tomorrow și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.


Reziduurile de microplastic sunt particulele de plastic cu o dimensiune mai mică de 5 mm, care nu pot fi identificate cu ochiul liber. Până acum, studiul microplasticului în apele din România a fost restrâns, fiind efectuate doar un număr limitat de cercetări pe acest subiect. În prezent, nu există nicio cercetare asupra prezenței microplasticului în apele din România, realizată la nivel național, singurele studii vizând Dunărea și malurile Mării Negre. Demersul asociației Act for Tomorrow vine să acopere un gol în datele de mediu și riscurile de poluare din țara noastră.

Lansat pe 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, Raportul „Cartografierea Microplasticului în Apele din România” a identificat particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiza calitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul României, un eșantion reprezentativ la nivel național, sursele de apă fiind alese având în vedere distribuirea geografică, lungimea, suprafața, dimensiunea bazinelor hidrografice, precum și istoricul de poluare cu deșeuri de plastic al acestor cursuri de ape sau lacuri.

Rezultatele analizelor efectuate indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România pentru stabilirea concentrațiilor de microplastic și elaborarea de măsuri în vederea prevenirii și combaterii poluării cu microplastic a apelor din România, o importantă problemă de mediu.

România nu are în prezent un plan de măsuri specifice pentru a aborda această problemă și nici o strategie în acest sens. În cadrul raportului realizat cu sprijinul Asociatiei Ingmed, Pitești și a Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Măgurele (INFLPR), finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord la București, sunt elaborate pentru prima dată un set de recomandări specifice pentru abordarea acestei probleme la nivel național, chiar dacă în etapa de colectare au fost identificate cantități semnificative de deșeuri provenite de la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale riverane, în majoritatea localităților din care probele au fost colectate.

  • Introducerea obligativității de monitorizare a prezenței și concentrației de microplastic în apele din România (râuri, lacuri), inclusiv la nivelul apei potabile;
  • Alocarea de fonduri publice pentru Institutele de Cercetare Naționale în vederea achiziționării de echipamente tehnologice pentru creșterea capacității de cercetare și analiză a microplasticului;
  • Investiții pentru implementarea unor tehnologii și sisteme performate în ceea ce privește captarea și îndepărtarea microplasticului din sursele de apă în care sunt identificate particulele de plastic, precum: tehnologii avansate de tratare a apelor uzate pentru a elimina particulele de microplastic sau sisteme de filtrare a microplasticelor din ape, precum sistemele de aspirare acvatice sau geamandurile de ancorare prevăzute cu filtre speciale;
  • Cercetarea prezenței și potențialului impact al microplasticului la nivelul faunei acvatice;
  • Constituirea unui grup de lucru între reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat și ai societății civile pentru adaptarea și completarea legislației privind protejarea apelor.
Act for Tomorrow își propune să dezvolte un viitor sustenabil, ajutat de principiile tale, de gândirea și responsabilitatea ta! Rolul organizației noastre este acela de a promova o cultură a responsabilității civice și sociale în rândul cetățenilor și de a-i educa cum să își îmbunătățească calitatea vieții într-un mod sustenabil, însă fără a periclita resursele generațiilor viitoare.