Turcia iese din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor. Femeile ies la protest!
O altă lovitură împotriva drepturilor femeilor s-a petrecut în ultimele zile, în Turcia. Statul condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan a decis că țara se retrage din Convenția de la Istanbul care a fost concepută pentru a proteja femeile de violențele bărbaților. În semn de protest, mai mulți cetățeni au ieșit la protest pe străzi împotriva deciziei.
Primul tratat european care vizează în mod specific violența împotriva femeilor și violența în familie a fost deschis spre semnare în mai 2011 la Istanbul, de acolo și numele pe care conenția o poartă de când a intrat în vigoare în urmă cu șase ani, în august 2014. Niciun stat până acum nu s-a retras din aceasta.
Femeile au dreptul de a trăi în siguranță atât în spațiul public cât și în cel privat, pe stradă sau la serviciu, cât și acasă. Convenția încearcă să schimbe mentalitățile și sentimentele indivizilor, repezentând o chemare adresată societății și bărbaților preponderent pentru a-și modifica atitudinea și a pune capăt stării de negare și climatului de abuz și violență împotriva femeilor.
Deși nu este prima țară care a dorit renunțarea la Convenție – guvernul din Polonia considerându-l prea liberal – Turcia este singura care a anunțat ieșirea din acordul Consiliului Europei care oferea imboldul necesar pentru a implementa legislație în prevenirea, urmărirea penală și eliminarea violenței domestice și promovarea egalității de gen. Cu o creștere a femicidelor în 2020, decizia guvernului turc ridică multe semne de întrebare.
Ministra politicilor familiei, muncii și politicilor sociale, Zehra Zümrüt Selçuk, nu a oferit un motiv anume pentru retragerea Turciei, ci doar a specifficat că „garanția drepturilor femeilor este reprezentată de reglementările actuale ale legislației noastre, în primul rând constituția noastră. Sistemul nostru judiciar este suficient de dinamic și puternic pentru a pune în aplicare noi reglementări, după cum este necesar”, a mai subliniat ea.
Proteste și contestări ale regimului lui Erdoğan
Mii de oameni au protestat sâmbătă în Turcia, cerând președintelui Erdoğan să inverseze decizia de retragere din primul tratat obligatoriu din lume pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Criticii retragerii pactului au afirmat că acțiunea Turciei reprezintă doar un alt pas prin care țara este îndepărtată valorile europene și ale UE, la care încă este în proces de aderare.
Guvernul de la Ankara a luat măsuri precum etichetarea bărbaților despre care se știe că recurg la violență și crearea unei aplicații smartphone pentru femei pentru a alerta poliția, care a fost descărcată de sute de mii de ori. Cu toate acestea, datele Organizației Mondiale a Sănătății au arătat că 38% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței unui partener în viața lor, comparativ cu aproximativ 25% la nivelul UE.
Protestatarii ieșiți în stradă, femei și bărbați deopotrivă consideră că este sfârșitul drumului pentru actualul regim. Convenția nu a fost implementată corect, dar retragerea din ea reprezintă un demers fără precedent și fără logică, care nu poate să ajute la prevenirea cazurilor în care femeile sunt agresate și ucise.
Foto principal: Bülent Kılıç/AFP/Getty Images, manifestație de 8 martie
-
Pingback: Dialogul UE-Turcia axat pe „o agendă pozitivă comună” – Independentul