Anul agricol 2021 în pericol din cauza neacordării despăgubirilor de secetă, afirmă Asociația Forța Fermierilor
Reprezentanții agricultorilor afirmă că sunt în pragul dezastrului, ca urmare a faptuluic ă nu au fost acordate despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, plasând vina pe Ministerul Agriculturii pentru punerea în pericol a producţiei agricolă din 2021.
Asociaţia Forţa Fermierilor transmite că guvernanții au riscat ca ramura economică care poate scoate țara din criza economică să fie pusă pe butuci, în prezent situaţia fermierilor din majoritatea regiunilor României fiind disperată. Deşi condiţiile meteorologice sunt mai bune decât anul trecut, fermierii susţin că se riscă ratarea completă a oportunității şi nefructificarea la maxim al potenţialului agricol din acest an. Ratarea anului agricol 2021 s-ar traduce prin:
- o producţie agricolă mai mică şi creşteri de preţuri la alimente,
- contribuţie mai mică din partea sectorului agroalimentar la PIB,
- dezechilibrarea şi mai mare a balanţei comerciale a României,
- zeci de mii de proceduri de insolvenţă demarate,
- până la un milion de hectare de teren ce vor rămâne pârloagă.
Blocajul financiar a ajuns o realitate dureroasă în anul 2021 şi mulţi fermieri riscă să îşi piardă afacerile, cu impact dramatic asupra asupra securităţii alimentare a României.
Vlad Macovei, președinte Asociaţia Forţa Fermierilor
Inacțiunea guvernanților îi împinge către companiile din agribusiness
Potrivit Asociației, fermierii trebuie să se îndrepte către parteneriatul cu furnizorii şi distribuitorii de seminţe, produse de protecţie a plantelor, fertilizanţi şi echipamente/utilaje agricole, precum şi cu comercianţii de produse agricole. În acest sens vor trimite scrisori oficiale tuturor companiilor din agribusiness, băncilor şi instituţiilor financiare nebancare, precum şi societăţilor de leasing, pentru consultări cu membrii Asociației.
Reprezentanții fermierilor subliniază că mediul privat din agribusiness a fost întotdeauna un partener al fermierului, dezvoltarea multor ferme din România fiind posibilă datorită finanţării oferite de aceste companii. Acum, însă, este nevoie, mai mult decât oricând, de o implicare totală, asumată şi transparentă, a furnizorilor, distribuitorilor şi traderilor, pentru a salva anul agricol 2021.