Cum se pot transforma resturile alimentare în energie
Zece tone de alimente sunt nevândute în fiecare zi, la piețele din India. Însă, în loc să meargă toate aceste tone la un depozit de deșeuri, totul este transformat în electricitate care alimentează luminile stradale, clădirile și o bucătărie de la o cantină care pregătește mese pentru 800 de persoane pe zi. Acest proces rezultă în ceea ce se numește biogaz, o tehnologie care nu necesită mare lucru, iar experții spun că acesta arde mai curat decât orice combustibil fosil.
De ce nu putem transforma în combustibil energetic toate cele 1,3 miliarde de tone de alimente aruncate în fiecare an? În piața Bowenpally din Hyderabad, India, oamenii folosesc acest tip de combustibil energetic, unde sunt trimise şi tocate mai apoi, toate legumele ajunse în punctul de a nu mai fi comestibile. Legumele sunt inutile dacă putrezesc, de aceea vor fi folosite în uzina care produce biogaz.
O bandă rulantă din aceste uzine transportă materia leguminoasă către un aparat care toace şi descompune alimentele în părţi cât mai mici și mai uniforme. Într-o singură zi, utilizează aceeași cantitate de legume, pe care 150 de persoane o consumă într-un singur an. O râşniţă zdrobește toată cantitatea aceea, până ajunge ca o pastă, ce este pompată în rezervoare subterane a două unităţi „digestoare”.
Aceşti digestori anaerobi conţin practic, nişte bacterii care cresc în absența oxigenului, şi anume bacteriile aenorobe, care se hrănesc în esență, cu deșeurile alimentare pe care le introducem acolo, iar acestea produc metan și dioxid de carbon.
Sandeep Karajanagi, director în cercetare și dezvoltare, la departamentul de inginerie Ahuja
Orice fel de materiale organice emit aceste gaze care încălzesc atmosfera planetei, pe măsură ce ele se descompun. Însă din păcate, cantitatea masivă de deșeuri alimentare face ca depozitele pentru deşeuri să fie a treia sursă de emisii de gaz metan cauzate de om, imediat după combustibili fosili și agricultură. Arderea biogazului pentru a produce electricitate este o modalitate de a recolta aceste gaze înainte ca ele să fie eliberate în atmosferă.
La Bowenpally, combustibilul poate fi depozitat local în patru baloane uriașe până când este gata de utilizare și este folosit imediat la bucătăria unei cantine, unde sunt pregătite mese pentru 800 de persoane pe zi. Este o sursă suficientă de putere electrică pentru a menţine o astfel de bucătărie mare.
În afară de energie electrică, centrala de biogaz produce şi îngrășământ, pe care tot acei fermieri care îşi vând alimentele la piaţă, îl cumpără și îl folosesc pe propriile terenuri în care îşi cresc legumele lor.
Biogazul poate fi produs din orice material organic, inclusiv din fecale de origine animală și umană. Realitatea este că, din păcate, în majoritatea țărilor este în continuare ales să fie folosit combustibilul fosil, care e mult mai ieftin. Însă, anumite ţări doresc adoptarea acestei opţiuni bio, dovada fiind cea mai mare fabrică de biogaz din lume care a fost recent construită în Danemarca, precum şi alte facilități noi construite în Europa și Africa. În Israel, există companii care deja vând produse care îţi crează propriul biogaz în curtea ta.
Cu toate acestea, biogazul nu va înlocui niciodată pe deplin gazul natural, deoarece nu există suficiente cantităţi de deșeuri organice pentru a ține pasul cu cererea de energie electrică, dar face ceva ce gazul natural nu poate realiza, şi anume, reducerea deșeurilor alimentare.