ONU solicită oprirea represaliilor criminale ale armatei din Myanmar
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a solicitat forțelor de securitate din Myanmar să oprească represiunea dură împotriva protestatarilor pașnici. Violenețele armatei au atins un nou record, după ce alți manifestanți au fost uciși în stradă.
Armata Myanmar trebuie să înceteze să ucidă și să închidă protestatarii, a precizat Înaltul Comisar ONU, acuzând forțele de securitate că trag cu muniție de război împotriva protestatarilor pașnici din toată țara. Organizația internațională a confirmat informațiile conform cărora cel puțin 54 de persoane au fost ucise de armată de la debutul loviturii de stat, numărul real putând fi mult mai mare.
De la 1 februarie, peste 1.700 de persoane au fost arestate și reținute în mod arbitrar în legătură cu participarea lor la proteste sau angajarea în activități politice, inclusiv membri ai parlamentului, activiști politici și oficiali electorali, autori, apărători ai drepturilor omului, profesori, lucrători din domeniul sănătății, funcționari publici , jurnaliști, călugări și vedete. Demonstrații împotriva armatei au avut loc în 537 de locații din întreaga țară.
Dintre cele 54 de cazuri documentate de ONU, cel puțin 30 de persoane au fost ucise miercurea trecută în Yangon, Mandalay, Sagaing, Magway și Mon. O altă persoană a fost documentată că a fost ucisă marți, 18 persoane duminică și 5 înainte de aceasta.
Sunt îngrijorătoare și atacurile documentate împotriva personalului medical de urgență și a ambulanțelor care încearcă să acorde îngrijire celor care au fost răniți de către forțele de ordine. Este dificil să se stabilească exact câte persoane au suferit răni, dar informații credibile indică cel puțin câteva sute de răniți în timpul protestelor.
Numărul arestărilor și detențiilor arbitrare a crescut vertiginos în ultima săptămână, inclusiv 700 persoane reținute într-o singură zi. Rapoartele la care ONU are acces indică, de asemenea, că mai multe persoane au fost deja condamnate la pedepse cu închisoarea cuprinsă între 7 zile și 2 ani, în timp ce mulți alții sunt reținuți în așteptarea procesului.
În multe cazuri, se pare că soldații și poliția efectuează percheziții din ușă în ușă și rețin persoane. În timp ce unii sunt eliberați în cele din urmă, în multe cazuri rudele celor dispăruți au informat reprezentanții ONU pentru Drepturile Omului că nu au nicio veste despre locul în care sunt reținuți cei dragi. Familia unui lider comunitar din Yangon a spus că nu a fost auzit de când a fost luat de soldați de acasă la miezul nopții în 1 februarie!
Multe dintre arestările și detențiile arbitrare care au fost efectuate de la 1 februarie pot constitui dispariții forțate
Michelle Bachelet, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului
Potrivit Grupului de lucru pentru disparițiile forțate și involuntare, o dispariție forțată are loc atunci când o persoană este reținută de Stat sau cu acordul acestora și nu există o recunoaștere oficială sau informații despre bunăstarea și locul unde se află persoanele respective.
Îngrijorarea este mare și pentru jurnaliștii țintiți de către armată și celelalte forțe de ordine Cel puțin 29 de jurnaliști ar fi fost arestați în ultimele zile, dintre care cel puțin 8 ar fi fost acuzați de infracțiuni, inclusiv incitare la opoziție, ură față de guvern sau participarea la o adunare ilegală.
Acesta este momentul pentru a ne întoarce către justiție și a pune capăt stăpânirii armatei asupra democrației din Myanmar.
Michelle Bachelet, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului
Citând activitatea Mecanismului de anchetă independent pentru Myanmar și procedurile în fața Curții Penale Internaționale și a Curții Internaționale de Justiție, Bachelet i-a îndemnat pe toți cei cu informații și influență (inclusiv oficiali din Myanmar care se alătură acum mișcării de nesupunere civilă) să sprijine eforturile internaționale de a responsabiliza liderii militari pentru încălcările grave ale drepturilor omului.
Foto: Myanmar Now