Papa Francisc în Irak, îndeamnă religiile avraamice să urmeze calea păcii
Francisc este primul Papă din istorie care a sosit în vechiul oraș sumerian Ur, nu departe de malul drept al Eufratului, efectiv în țara lui Avraam. Pe câmpia în care se află zigguratul sumerian, după cântarea de deschidere, sunt citite cuvintele din Geneza 12 și un pasaj din Coran. În vizita sa în Irak, Papa Francisc transmite un mesaj puternic către toate religiile abrahamice: pacea reprezintă calea de urmat.
Întâlnirile pe care Suveranul Pontif le are în Irak reprezintă cu siguranță un alt pas fundamental în strategia de dialog a lui Francisc, după semnarea „Documentului despre frăția umană”, la 4 februarie 2019, în Abu Dhabi cu imamul Al-Tayyib (marele imam al-Azhar și cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit), informează Corriere della Sera.
Discuția avută cu Marele Ayatollah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani, cea mai autoritară figură a șiiților, în moscheea Najaf (locul în care este îngropat Imam Ali, văr și ginerele lui Mohammed) are o mare greutate în călătoria apostolică de promovare al dialogului interreligios și fraternitatea în Orientul Mijlociu.
Întâlnirea confidențială cu Al-Sistani a durat aproape o oră, timp în care Papa a mulțumit marelui ayatollah pentru că, împreună cu comunitatea șiită, în fața violenței și a marilor dificultăți din ultimii ani, a ridicat glasul în apărarea celor mai slabi și persecutați, afirmând sacralitatea vieții umane, precizează Vaticanul. Francisc a subliniat și importanța colaborării și prieteniei între comunitățile religioase, astfel încât, cultivând respectul reciproc și dialogul, să se contribuie la binele Irakului, al regiunii și al întregii umanități.
Reprezentantul șiiților s-a axat în discuție pe importanța coexistenței pașnice. Al Sistani a subliniat că creștinii, la fel ca toți cetățenii irakieni, trebuie să poată trăi în pace și securitate și a clarificat rolul pe care ar trebui să-l joace marii lideri religioși și spirituali pentru a pune capăt marilor tragedii ale umanității, adică „nedreptatea, opresiunea, sărăcia, persecuția religioasă și ideologică și suprimarea libertăților fundamentale și absența justiției sociale.”
Încă din prima zi de călătorie, Francisc a menționat că „numele lui Dumnezeu nu poate fi folosit pentru a justifica acte de crimă, exil, terorism și opresiune.” Acesta a reiterat acest mesaj în a doua zi a călătoriei sale apostolice în Irak, la Ur – locul de naștere al celor trei mari religii – Islamul, Creștinismul și Iudaismul – în carul întâlnirii inter-religioase de lângă marele ziggurat sumerian.
Aici, unde a trăit tatăl nostru Avraam, simțim că ne întoarcem acasă. Aici a simțit chemarea lui Dumnezeu, de aici a pornit într-o călătorie care a schimbat istoria. Suntem rodul acelei chemări și acelei călătorii. Și astăzi noi, evreii, creștinii și musulmanii, împreună cu frații și surorile noastre din alte religii, îl onorăm pe părintele Avraam făcând ca el: privim cerul și umblăm pe pământ.
Papa Francisc
Ostilitatea, extremismul și violența nu apar dintr-un suflet religios, ci sunt trădări ale religiei, a afirmat Papa în cadrul întâlnirii. Suveranul Pontif spune că nici credincioșii nu pot tăcea atunci când terorismul abuzează de religie. Francisc a făcut referire la persecuția yazidilor și a tuturor celor care au suferit, cei care sunt încă dispăruți și răpiți, pentru ca aceștia să se întoarcă în casele lor în curând.
Să nu permitem ca lumina Raiului să fie acoperită de norii urii! Peste această țară s-au adunat norii întunecați ai terorismului, războiului și violenței. Toate comunitățile etnice și religioase au suferit de la aceasta.
Papa Francisc
Foto: Vatican Media
-
Pingback: Papa Francisc, mesaj de Paște pentru unitate și depășire a mentalității războiului – Independentul