Facebook dorește să facă pace cu guvernul Australiei
Comportamentul amenințător venit din partea platformei Facebook, nu le va aduce multă simpatie în opinia publică, unde solicitările antitrust sunt sprijine de cetățeni. Facebook a intrat astfel într-o luptă grea cu guvernul australian, făcând anumite alegeri incorecte, din care s-au produs greşeli majore.
Noua lege propusă în Australia, care a obligat platformele Google și Facebook să obțină cât mai multe conținuturi de știri, a fost prost concepută şi redactată, iar prin urmare nu e prea probabil ca această lege să funcționeze vreodată într-un mod eficient, informează The Telegraph.
Răspunsul furios venit din partea platformei Facebook a fost următorul: blocarea conținuturilor de știri nu doar de pe site-urile australiene, ci și de pe site-uri cu sediile centrale în alte părţi ale lumii, vizând și site-uri guvernamentale de sănătate și de servicii de urgență, care se pare că le-au creat mari probleme reprezentanţilor platformei Facebook. Asta pentru că, răspunsul –care se pare că ar fi fost cerut personal de Mark Zuckerberg– a reușit să creeze ceva total diferit.
Prin urmare, a unit și a intensificat forţe internaţionale care au impus deja presiuni împotriva platformei de socializare, care deja se confruntă cu multiple solicitări antitrust pentru o despărțire de platformă, alimentând apelurile pentru ca alții să adopte aceşti pași similari.
Miercuri, unul din reprezentanții conducerii Facebook, fostul ministru britanic, Sir Nick Clegg, s-a grăbit să repare o parte din daune, insistând că toate acestea au fost doar rezultatul unei „neînțelegeri fundamentale” a relației Facebook cu editorii săi. Însă s-ar putea totuşi să fie prea târziu.
Canada ar putea fi următoarea țară care să impună reguli platformei de socializare, Justin Trudeau și prim-ministrul australian Scott Morrison urmând să poarte discuții privind o lege similară care reglementează site-urile de știri canadiene. În cele din urmă, şi secretarul britanic pentru cultură, Oliver Dowden, se va întâlni cu directorii companiei Facebook, după ce Downing Street a declarat că sunt îngrijorătoare acțiunile acestei mari companii. Alte țări, inclusiv Franța și India, studiază deja îndeaproape legislația australiană în domeniu.