Doar 30 minute la „Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului”

Într-un efort online și offline, sub egida Studenții Schimbă Macazul, în acest sfârșit de săptămână a fost organizat un protest al studenților și elevilor militanți împotriva anulării gratuității transportului de către guvernul Cîțu pentru aceste categorii sociale, în pregătirea bugetului național pentru 2021. Marșul a durat însă jumătate de oră pentru că primăriile din București nu au acordat toate aprobările necesare.


După ce studenții au reacționat, guvernul austerității și-a făcut calculele electorale și acum caută o nouă soluție de compromis, scriau organizatorii înaintea zilei de sâmbătă. Gratuitatea pentru 24 de călătorii pe an propusă de către Guvernul Cîțu nu a fost însă acceptată de elevii din „Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți”, cei care au organizat marșul, și care au continuat acțiunile de pregătire a protestului.

Deși era planificat a dura 4 ore, pe ruta șoselei Pavel D. Kiseleff (sediu USR) – Bulevardul Aviatorilor (sediu PNL) – Piața Victoriei (Guvern), marșul împotriva ordonanței ce dorește eliminarea gratuității studenților pe tren a fost de fapt un protest de aproximativ 30 de minute în fața sediului Uniunii Salvați România.

Realitatea de la fața locului nu s-a potrivit cu cea de acasă

Primăriile de sector și cea a Municipiului București nu s-au arătat dornice să aprobe complet cererile pentru protest autorizat, se explică într-o informare după eveniment. Astfel, forțele de ordine au informat tinerii că se află în ilegalitate și că ar trebui să meargă acasă.

Primăria sectorului 1, în urma înaintării cererii, nu s-a sinchisit să ne anunțe că avem nevoie de aprobare și de la Primăria Muncipiului București conform legii 60/1991 Am primit totuși un număr de înregistrare a cererii, fără a ne comunica și baza legală în care ar fi trebuit să ne încadrăm. Foarte amuzant. Domnii de la jandarmerie, ce erau în același număr cu noi, ne-au informat că nu avem cele necesare pentru desfășurarea protestului, așadar am fost invitați să anulăm protestul și să ne cărăm cu tot cu un avertisment frumușel”, au descris cele întâmplate reprezentanții Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

Organizatorii mulțumesc celor care s-au solidarizat cu ei și anunță că lupta nu s-a încheiat aici. Cel mai probabil vor urma și alte acțiuni de protest în viitorul apropiat.