Protestele continuă: minerii din Valea Jiului vor rămâne în grevă pentru neplata salariilor din ianuarie

Zeci de mineri ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) rămân blocați în subteran în semn de protest pentru neplata salariilor din luna ianuarie. Anunțurile guvernanților privind onorarea obligațiilor contractelor până spre finele lunii februarie nu i-a convins pe muncitori care își continuă greva până vor vedea fapte, nu vorbe.


Protestele minerilor din Valea Jiului au început pe 17 februarie. Deși în contractele acestora plata pentru munca desfășurată este prevăzăută între zilele de 15 și 18 ale lunii, salariile din luna ianuarie nu au fost plătite nici după o lună. Aproximativ o sută dintre ei s-au blocat în subteranul Minei Lupeni, în timp ce la suprafață au loc proteste ale colegilor și familiilor acestora.

Starea de sănătate de sănătate a minerilor din subteran este monitorizată de către salvatorii mineri. Mâncarea pentru cei aflați în grevă în subteran este asigurată atât de sindicat, dar şi cu sprijinul colegilor de la alte sucursale miniere din zonă, care au strâns bani şi au cumpărat hrană şi apă.

Ni s-au încălcat drepturile din contractul colectiv de muncă. Avem de anul trecut din luna martie amânate tichetele de masă, ajutorul de transport şi căldură şi ne mint în continuare.

Administratorul special al companiei, Cristian Roşu, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Lucian Heiuş, a declarat minerilor că guvernanții vor plăti salariile în cursul săptămânii viitoare, până cel târziu 26 februarie.

În momentul de faţă cred că este cea mai bună soluţie, nu văd că se putea altceva (…). Dar măcar am câştigat asigurarea că, cel puţin în următoarele trei luni de zile, lună de lună, salariile vor fi virate minerilor, fără întârziere, pe baza ordonanţei adoptate de Guvern.

Cristian Roșu, Administratorul special al CEH

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri seara că a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Măsura a fost luată pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH, a mai precizat ministrul.

Astfel, se va putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni, însă în opinia guvernanților ar fi nevoie şi de un plan pe termen lung arătând că sunt discuţii cu Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare a CEH. Directorul Complexului a susținut că ctivitatea va reveni la normal luni dimineaţa, pentru că majoritatea minerilor au acceptat argumentele venite din partea autorităților.

Protestele continuă și după întâlnirile cu reprezentanții Guvernului

Minerii de la exploatarea de cărbune Lupeni au continuat sâmbătă acțiunile de protest declanşate în subteran. În solidaritate, mai mulţi mineri de la exploatarea de huilă Vulcan au venit la sediul Minei Lupeni, unde au rămas în sala de apel.

Reprezentanții minerilor au declarat că cel mai probabil protestul va continua până ce vor aceștia își vor primi efectiv salariile. O parte dintre minerii aflați în grevă au ieşit la suprafaţă pentru scurt timp, să-şi întâlnească familiile, după care au reintrat în subteran.

Foto principal: Mina Livezeni, BACU