Disparitățile regionale din România sunt în curs de accentuare (INFOGRAFIC)

Datele Institutului Național de Statistică (INS) sunt utilizate de Monitorul Social pentru a prezenta direcția îngrijorătoare înspre care se îndreaptă România. Concluziile după analiza ultimelor două decenii de cifre privind economia arată că dezechilibrul dintre regiuni se accentuează.


Raportul între cel mai mare produs intern brut pe locuitor (regiunea București Ilfov) și cel mai mic (Nord-Est) este de peste 3 la 1. Monitorul Social informează că diferența a crescut de la 3,2 (în 2000) la 3,6 (în 2018). Datele ultimelor decenii devin mai interesante când sunt privite detaliile economice cum ar fi ocuparea și sărăcia relativă.

Monitorul Social/FES

Creșterea acestor disparități este legată de evoluția ratei de activitate: în perioada menționată, ea a scăzut în toate regiunile țării, cu excepția regiunii București-Ilfov.

Monitorul Social/FES

Se raportează cifre dramatice la capitolul de procent al activității economice, evoluția ratei de ocupare bazată pe datele Institutului Național de Statistică scăzând cu mult în toate regiunile, mai puțin în Capitală.

Monitorul Social/FES

Aceste fenomene se reflectă dramatic în evoluția ratei sărăciei absolute: deși între 2007 și 2019 a scăzut la nivel național, în jumătate dintre regiuni (Nord-Est, Vest, Centru, Sud-Est) s-au înregistrat creșteri. Dacă în 2007 ponderea persoanelor aflate în sărăcie relativă era în Nord- Est de 4 ori mai mare decât în București-Ilfov, acum a ajuns de 14 ori mai mare!

Monitorul Social/FES