Facebook a interzis publicarea știrilor în Australia
Decizia șocantă pentru mulți utilizatori, persoane fizice sau organizații, a venit fără niciun avertisment din partea Facebook. Acțiunea vine ca urmare a introducerii unui proiect de lege din partea guvernului australian care ar obliga companiile de genul platformei de socializare să plătească o sumă de bani către toate website-urile ale căror conținut ajunge să fie distribuit de utilizatori.
Platformele digitale au obținut o influență foarte mare în ultimii ani. Factorii de decizie din întreaga lume se pronunță tot mai convinși să întrerupă acest lucru. Premierul Australiei chiar a declarat că marile companii de tehnologie se consideră mai importante ca guvernele și că regulile nu se aplică pentru ele. Proiectul de lege înaintat de către executivul australian ar lovi direct în interesele Facebook care nu ar mai beneficia de prezența utilizatorilor pe platformă la fel de mult ca înainte.
Legislația ar obliga toate companiile digitale, nu doar Facebook, ci și Google spre exemplu, să plătească publicațiile de știri pentru conținutul (și link-urile) care sunt distribuite pe platformele online. Mai exact, guvernul insistă ca instituțiile de știri să fie recompensate financiar penru că produc conținut ce ajunge pe Facebook și aduce în cele din urmă venituri companiei înființate de Mark Zuckerberg.
Facebook a blocat publicarea de știri pentru toți utilizatorii din Australia
Atât persoanele fizice cât și publicațiile sau agențiile guvernamentale nu mai au posibilitatea de a distribui știri locale, rgionale, naționale sau internaționale pe platforma de social media în Australia. Decizia a venit subit și fără vreun avertisment.
De la începutul anului, companiile digitale s-au plasat în centrul atenției publice după ce au interzis contul fostului președinte SUA, Donald Trump. La nivelul Uniunii Europene, s-au exprimat deja păreri pentru un control democratic mai mare și mai eficient al giganților digitali.
Celălalt actor important în domeniu, Google, a preferat să semneze un acord cu o serie de grupuri media, putând face uz de informațiile elaborate de către portalurile de știri și neintrând sub incidența legislației pregătite de către guvernul Australiei.
-
Pingback: Facebook dorește să facă pace cu guvernul Australiei – Independentul